Numărul locurilor de muncă în mediul online, "în creştere"
Media de varstă a celor care işi caută un loc de muncă online este de aproximativ 30 de ani, majoritatea având studii superioare.
08 Februarie 2013, 14:29
Numărul locurilor de muncă în mediul online este în continuă creştere. Cele mai multe locuri de muncă sunt oferite de site-urile de recrutare in domeniul IT, cel al vanzărilor, transporturi şi logistică, a declarat Narcis Anton, reprezentantul unei firme de recrutare online.
Media de varstă a celor care işi caută un loc de muncă online este de aproximativ 30 de ani, majoritatea cu studii superioare.
Pe site-urile de recrutare sunt disponibile şi locuri de muncă în regim part-time pentru studenţi in domenii ca IT sau inginerie.
Programe de internship
În cazul acestora majoritatea companiilor le oferă posibiliatea să participe la programe de internship, a subliniat Narcis Anton.
“Pentru studenţi există şi locuri de muncă în regim part-time în cadrul firmelor multinaţionale.
"Însă, în ultima vreme, persoanele care se ocupă de recrutare la multinaţionale incearcă să găsească studenţi care încă sunt in facultate, oferindu-le posibilitatea să intre în programe de internship.
"Astfel angajatorii pot să depisteze oameni bine pregatiţi care pot face trecerea mult mai uşor de la statutul de student la cel de angajat”, a arătat Narcis Anton.
Practic internship-ul se referă la posibilitatea de a acumula experienţa pe un anumit post într-o companie, fară a fi angajat propriu-zis.
Participanţii la un internship pot invăţa din interior cum funcţionează o firmă, ce presupune jobul dorit de ei, se pot pune la curent cu noutăţile în domeniu şi pot acumula cunoştinţe si experiente practice utile pe viitor.
Tot ce trebuie facut este sa te interesezi in primul rand de domeniul in care esti pregatit sau in care ai vrea sa lucrezi, sa cauti companiile din respectiva sferă de interes şi să afli care dintre ele oferă un internship.
Principala problemă a celor care îşi caută un loc de muncă rămâne totuşi cum işi redactează CV-ul, acesta este cartea de vizită a fiecarei persoane care candideaza pentru un post, fie el online sau nu.
În momentul în care scriem cv-ul pentru a obţine un loc de muncă online, trebuie sa fim atenţi dacă este scris corect gramatical, pentru ca acesta este un criteriu de selecţie foarte important pentru angajator.
La fel de importantă este şi experienţa, domeniile în care a mai lucrat candidatul, limbile străine pe care le ştie, dar şi cât timp a stat la ultimul loc de muncă.
Preşedintele executiv al Asociaţiei Naţionale a Recrutorilor, Marius Pănuţa, a declarat că există tendinţa în rândul angajatorilor de a verifica profilul celui care aplică pentru un loc de muncă pe site-urile de socializare.
“De cele mai multe ori angajatorii verifică profilul candidatului pe reţelele de socializare, chiar dacă nu recunosc.
"Urmăresc să vadă ce anume au postat si prietenii pe care ii au cei pe care urmează să-i intervieveze.
"De curând am avut un caz, un canditat care postase pe un site de socializare lucruri foarte urâte despre ultimul loc de muncă.
"Angajatorii zic: dacă el ca şi candidat a putut să posteze lucruri negative despre compania la care a lucrat, acelaşi lucru îl poate face şi pentru compania la care urmează să lucreze.
"Profilul creat pe o reţea de socializare nu este un lucru rău, dar trebuie să fie făcut astfel incât să fie in favoarea candidatului, a mai declarat preşedintele executiv al Asociaţiei Naţionale a Recrutorilor, Marius Panuta.