Numărul înregistrărilor ca alegători în străinătate, ”dezamăgitor de mic”
Numărul cetăţenilor români care s-au înregistrat online ca alegători în străinătate este considerat dezamăgitor de mic.
Articol de Ciprian Sasu, 30 August 2019, 11:47
Autoritatea Electorală Permanentă atrage atenţia, astăzi, că numărul cetăţenilor români care s-au înregistrat online ca alegători în străinătate este dezamăgitor de mic.
Pe baza înregistrărilor de până acum nu s-ar putea înfiinţa legal nici măcar 10 secţii de votare.
După 33 de zile de funcţionare a portalului www.votstrăinătate.ro, numărul cetăţenilor români care s-au înregistrat ca alegători în străinatate este dezamăgitor de mic - notează Autoritatea Electorală Permanentă.
Aceasta în condiţiile în care mai sunt doar 13 zile pentru înscriere. Doar 13.800 de alegători români s-au înregistrat pentru vot la secţia de votare şi doar 14.401 de alegători pentru votul prin corespondenţă.
Pe baza înregistrărilor de până acum nu ar putea fi înfiinţate legal nici măcar zece secţii de votare.
Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Constantin-Florin Mituleţu-Buică, face un apel către toţi cetăţenii care se află în străinatate cu documente legale de şedere să se înregistreze, pentru ca autorităţile române să înfiinţeze secţii de votare conform numărului de înregistrări şi nu pe baza unor informaţii vehiculate în spaţiul public, referitoare la numărul de cetăţeni care s-ar afla într-o localitate sau stat.
"Dacă la scrutinul din 26 mai au fost organizate în străinatate 441 de secţii de votare şi au votat aproape 400.000 de cetăţeni, acum estimările MAE arată că trebuie înfiinţate nu mai puţin de 900 de secţii de votare, estimări care nu au în spate o evidenţă clară a intenţiei de vot la alegerile prezidenţiale din anul 2019 - se mai arată în comunicatul Autorităţii Electorale Permanente.
Constantin-Florin Mituleţu-Buică îi asigură pe toţi cetăţenii că datele lor personale sunt în siguranţă şi ca acestea sunt folosite de AEP si MAE exclusiv pentru aceste alegeri, fiind exclusă posibilitatea ca acestea să poată fi accesate de alte entiăţi sau instituţii.