Numărul directorilor de spitale "scade cu aproape o treime"
Ministerul Sănătăţii desfiinţează 577 de funcţii de conducere din spitalele din România.
24 Februarie 2010, 12:05
Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, anunţă măsuri de reducere cu 28 la sută a funcţiilor de directori ai spitalelor.
Ministerul Sănătăţii desfiinţează astfel 577 de funcţii de conducere din spitalele din România.
Decizia a fost anunţată de ministrul Attila Cseke, care a precizat că numărul funcţiilor de conducere va fi stabilit exclusiv în funcţie de numărul paturilor din unitatea respectivă.
În unităţile mici nu vor mai exista decât funcţiile de manager, director medical, director financiar, iar în spitalele mai mari vor mai fi un director de cercetare-dezvoltare şi un director de îngrijiri.
Noile măsuri prevăd ca în unităţile sanitare clinice cu peste 400 de paturi să existe numai cinci funcţii de conducere, respectiv manager, director medical, director financiar, director de cercetare-dezvoltare şi director de îngrijiri.
În unităţile sanitar clinice sub 400 de paturi vor exista patru funcţii de conducere, nefiind considerat necesar directorul de îngrijiri.
De asemenea, în unităţile sanitare neclinice cu peste 400 de paturi vor exista patru funcţii de conducere - manager, director medical, director financiar şi director de îngrijiri.
Iar în unităţile sanitare neclinice sub 400 de paturi vor fi trei funcţii de conducere - respectiv manager, director medical, director financiar.
Redactorul nostru Adriana Turea ne-a mai transmis că prin desfiinţarea acestor posturi, Ministerul Sănătăţii speră să economisească un milion de lei pe lună.
Ministrul Sănătăţii a mai precizat că până la 1 iulie se va realiza transferul spitalelor către administraţia locală.
Prin aceasta se urmăreşte creşterea autonomiei spitalelor din punct de vedere managerial.
Autorităţile locale vor avea în administrare logistică, financiară şi umană mare parte dintre unităţile sanitare publice, iar Ministerul Sănătăţii va păstra răspunderea gestionarii problemele de sănătate publică din România.
Managerul din aceste unităţi va încheia contractul de management cu reprezentanţii conducerii administraţiei locale şi nu cu ministrul Sănătăţii, aşa cum se întâmplă în prezent.