Numărul de telefon pentru ajutorarea victimelor violenței domestice, afișat obligatoriu în spațiile publice
Linia telefonică 0800500333 este un serviciu permanent și gratuit, care poate fi folosit în orice rețea cu acoperire națională.
Articol de Iulia Gherman, 16 Ianuarie 2025, 19:02
De vineri, numărul de telefon de urgență pentru victimele violenței domestice trebuie să fie afișat în toate unitățile sanitare, de învățământ și în mijloacele de transport în comun. Obligația a fost introdusă pe fondul accentuării fenomenului violenței domestice, în special în mediul rural.
Linia telefonică 0800500333 este un serviciu permanent și gratuit, care poate fi folosit în orice rețea cu acoperire națională.
Potrivit noilor reglementări legislative, acest număr de telefon trebuie afișat în locuri vizibile în toate școlile, spitalele, stațiile și mijloacele de transport în comun.
De asemenea, orice suspiciune de violență domestică va fi înregistrată de medicii specialiști de familie în fișele pacientului, iar unitățile sanitare și cele de învățământ sunt obligate să publice în sediile proprii informații despre serviciile de ajutor și consiliere oferită de instituțiile abilitate.
Legea prevede că Autoritatea Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați va colabora cu radiodifuzorii și Consiliul Național al Audiovizualului pentru difuzarea cu regularitate a unor materiale informative de tip linie telefonică de urgență.
În plus, autoritățile locale vor publica anual rapoarte detaliate cu măsurile și programele aplicate pentru prevenirea și combaterea violenței domestice și despre accesul la serviciile dedicate acestui fenomen.
Consilierii liniei telefonice de urgență asigură asistență pentru cazurile semnalate, oferă informații cu privire la demersurile pe care le poate iniția victima pentru a ieși din situația de criză, inclusiv despre cele mai apropiate unități care pot oferi sprijin de specialitate.
Potrivit datelor comunicate de instituțiile abilitate, anul trecut, polițiștii au intervenit în peste 100.000 de cazuri de violență domestică, iar mai mult de 1.500 de agresori au fost obligați să poarte un dispozitiv de supraveghere.