Numărul de pacienţi care au covid, gripă sau alte infecţii respiratorii, în creștere
"Sezonul gripal încă nu s-a încheiat şi era de aşteptat ca prezenţa diferiţilor viruşi să se suprapună", a declarat astăzi la rubrica "Apel matinal", Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balş din Capitală.
Articol de Radiojurnal, 04 Aprilie 2023, 10:59
Medicii din întreaga țară constată o creștere a numărului de pacienți care au COVID, gripă sau alte infecții respiratorii.
Sezonul gripal încă nu s-a încheiat și era de așteptat ca prezența diferiților viruși să se suprapună, a declarat Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului "Matei Balș" din Capitală. El spune însă că situația este mai complicată, dar nu gravă.
Adrian Marinescu: Avem încă un sezon de gripă care nu s-a terminat. Avem acest mini-val, care nu e de acum, e de câteva săptămâni, de infecție cu SARS-CoV-2. E adevărat că formele sunt de cele mai multe ori ușoare, şi se întâmplă și alte viroze. Probabil că în următoarele două săptămâni lucrurile vor fi cam la fel. Eu cred, însă, că după acest interval o să fie un trend descendent. Ce se vede la camerele de gardă e o creștere și o creștere care nu-i de acum, e din ultima lună. Asta înseamnă că e o presiune destul de mare sau mult mai mare față de comparația, de exemplu, cu toamna, în condițiile în care la noi, la "Matei Balș", vin cazurile cele mai grave din țară.
Realizator: Ne putem feri de fiecare dintre acești viruși cu măsurile de protecție uzuală, însă cel mai important este să evităm contactul cu cei care sunt bolnavi. La fel de necesar este ca aceștia să nu intre în colectivități, a mai subliniat, la Radio România Actualități, Adrian Marinescu.
Adrian Marinescu: Nu ne trebuie exact aceleași măsuri pe care le-am avut în acele valuri de temut din pandemie, dar eu dacă am simptome, indiferent de vârstă, n-ar trebui să merg într-o colectivitate. Copilul în momentul în care are simptome nu ar trebui să ajungă la școală, pentru că e există riscul de transmitere, sunt regulile de igienă despre care tot vorbim. Iar legat, de exemplu, de mască, cred că e ea utilă pentru persoanele vulnerabile, oameni în vârstă, cu boli cronice, atunci când sunt în spațiile închise, neaerisite și unde au riscul de se infecta prin contactul cu oamenii de lângă.
Realizator: Medicii de familie și cei pediatrii atrag atenția că se confruntă cu un număr mare de copii care au scarlatină, boala care apare în urma infectării cu streptococul beta-hemolitic de grup A este extrem de contagioasă și poate veni cu complicații grave dacă nu este tratată corect.
AUDIO: Apel matinal, invitat Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balş din Capitală.