Numărul de infectări cu HIV în rândul tinerilor "a stagnat"
În urma unui proiect realizat de mai multe organizaţii nonguvernamentale, numărul de noi infectări cu virusul HIV la tineri a stagnat, iar incidenţa a fost redusă pentru grupul de vârstă 15-19 ani.
Articol de Marilena Frâncu, 19 Aprilie 2011, 19:14
Timp de doi ani, mai multe organizaţii nonguvernamentale şi-au unit forţele într-un proiect comun ce şi-a propus să menţină numărul de cazuri noi de infectare cu virusul HIV în rândul populaţiei tinere la nivelul anilor anteriori.
Adina Manea, de la fundaţia "Tineri pentru tineri", a declarat că în urma proiectului numărul de noi infectări la tineri a stagnat, iar incidenţa a fost redusă pentru grupul de vârstă 15-19 ani.
"Proiectul a fost adresat mai degrabă tinerelor fete, iar în acest grup-ţintă am avut o scădere spectaculoasă a numărului nou de cazuri cu HIV, reducându-se cu până la 60% faţă de anii anteriori, respectiv 2008 şi 2009. Ne raportăm la statisticile din 2010 ale Centrului Matei Balş", a declarat Adina Manea.
Cele două studii comparative de tip focus grupuri realizate în 2010-2011, în cadrul aceluiaşi proiect, au relevat o mai mare responsabilitate adoptată de tineri în comportamentul sexual, ceea ce explică rezultatele proiectului.
"Există o creştere cu aproximativ 10% a numărului de tineri care au folosit prezervativul la primul contact sexual. Deci ei îşi încep viaţa sexuală într-un mod mai responsabil. Care sunt motivele pentru care ai folosit prezervativul la contact sexual? - structura este similară - ca să evite sarcina, primul motiv, dar şi ca să evite infectarea cu HIV SIDA, un răspuns dat într-o proporţie mai mare.
"Dintre tineri, aproximativ unul din cinci au avut în ultimul an cel puţin o dată o relaţie sexuală ocazională. Cât de mult au folosit prezervativul? În acest context, întotdeauna sunt aproximativ jumătate dintre respondenţi si aproape întotdeauna încă 20%, o creştere faţă de datele din studiul anterior doar cu câteva procente", a declarat Raluca Teodoru, de la Asociaţia Română pentru Promovarea Sănătăţii.
Studiile mai indică şi o creştere în ceea ce priveşte discuţiile adolescenţilor cu privire la metoda de contracepţie folosită.
Cercetarea făcută în cadrul proiectului "Iubeşte cu cap pană peste cap" arată că trei sferturi din tineri au sugerat folosirea prezervativului în cuplu şi au recomandat prietenilor să folosească acest mijloc contraceptiv şi, implicit, să aibă un comportament sexual responsabil.