Numărul copiilor imunizaţi prin programele naţionale, "în scădere"
Medicii atrag atenţia că există diverse epidemii, iar imunizarea previne îmbolnăvirile şi complicaţiile care pot apărea.
Articol de Radiojurnal, 25 Aprilie 2016, 14:02
Din ce în ce mai mulţi părinţi refuză să îşi vaccineze copiii.
În ultimii ani, în România, numărul celor mici imunizaţi prin programele naţionale este în scădere.
Lipsa dozelor în anumite perioade ale anului, dar şi teama de posibilele efecte adverse sunt motivele pentru care rata de vaccinare este tot mai mică în ţara noastră.
Medicii atrag atenţia că există diverse epidemii, iar imunizarea previne îmbolnăvirile şi complicaţiile care pot apărea.
Profesor doctor Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie: Putem să vedem un caz de izbucnire epidemică - judeţele Cluj, Bistriţa-Năsăud -, de rujeolă, într-o comunitate de copii care nu au fost vaccinaţi.
Sunt zeci de cazuri înregistrate. Dacă nu vaccinăm un milion de copii împotriva rujeolei, cu siguranţă toţi acei copii vor face rujeolă.
Din ei, 1.000, cel puţin, o să aibă o complicaţie majoră, care este encafalita produsă de virusul rujeolic, iar câteva sute vor muri.
Acelaşi milion de copii, dacă va fi vaccinat, o să avem unul, maxim două cazuri de complicaţii majore în urma administrării de vaccin.
Şi dacă punem în balanţă beneficiile faţă de riscuri, categoric, orice părinte responsabil cred că şi-ar vaccina copilul, inclusiv împotriva acestor boli ale copilăriei.