Numărul cezarienelor, "creşte considerabil"
Pentru a le convinge pe viitoarele mame să nască pe cale naturală, în judeţul Covasna a fost lansat proiectul "Şcoala mamelor”. Şcoală a fost deschisă în localitatea Sâncrai.
Articol de Mălina Negrea, Covasna, 22 Iunie 2011, 16:53
Numărul femeilor care nasc prin cezariană a crescut considerabil în ultimii ani, spun medicii de specialitate.
Pentru a le convinge pe viitoarele mame să nască pe cale naturală în judeţul Covasna a fost lansat proiectul "Şcoala mamelor”.
Şcoală a fost deschisă în localitatea Sâncrai, la câţiva kilometri de municipiul Sfântu Gheorghe, cu scopul de a veni în sprijinul viitoarelor mame cu informaţii şi sfaturi care să le ajute atât la naştere, cât şi ulterior, în creşterea copiilor.
Cursurile sunt gratuite şi sunt susţinute de medici cu diverse specializări, care vor ţine legătură cu pacientele şi prin intermediul poştei electronice.
Medicul ginecolog Balint Istvan spune că unul dintre motivele pentru care a deschis această şcoală a fost tocmai dorinţă de a determina femeile să nască pe cale naturală, pentru că este mult mai bine şi mai sănătos atât pentru ele, cât şi pentru copii.
Majoritatea femeilor care au născut prin cezariană afirmă că au optat pentru această metodă nu de teamă travaliului ori pentru că e la modă, ci din motive medicale.
Cu prilejul lansării "Şcolii mamelor”, cursantelor li s-au prezentat informaţii şi despre importanţa recoltării celulelor stem din sângele placentar, arătându-li-se că prin transplant pot fi tratate peste 70 de afecţiuni grave, printre care şi leucemia, prin urmare, în caz de forţă majoră ar putea salvă vieţile copiilor şi chiar ale unor membri de familie compatibili cu donatorii.