Numărul asistaţilor social din mai multe localităţi din ţară, "a scăzut"
O astfel de situaţie este în comuna Ezeriş din judeţul Caraş-Severin, unde niciunul din cei peste 1.300.000 de locuitori nu beneficiază de un sprijin de la autorităţi.
Articol de Radiojurnal, 24 Aprilie 2018, 14:00
Numărul asistaţilor social din mai multe localităţi din ţară, a scăzut
În România sunt aproape 300 de mii de familii, care primesc ajutor social, conform unui raport al Curţii de Conturi.
Revoluţia fiscală de anul acesta vizează şi ajutoarele sociale, beneficiarii acestora fiind pe viitor obligaţi să facă eforturi mai mari, pentru ca statul să îi susţină financiar.
Ministrul finanţelor publice, Eugen Teodorovici, a declarat recent că România trebuie să schimbe legislaţia muncii şi a fiscalităţii, astfel încât lucrurile să fie echitabile pentru toţi angajaţii şi cetăţenii.
El a subliniat că trebuie încurajată munca, iar ajutoarele sociale ar trebui revizuite, pentru a şti exact cine intră în posesia lor.
Există deja în parlament propuneri legislative, care i-ar putea obliga pe cei care beneficiază de ajutor social să presteze muncă în folosul comunităţii, dacă primăriile solicită acest lucru.
De asemenea, potrivit altui proiect, cine refuză un loc de muncă va pierde venitul minim garantat.
Potrivit corespondenţilor RRA, care au consultat datele agenţiilor judeţene de profil, există localităţi unde în ultimii ani a scăzut numărul persoanelor care primesc ajutor social.
O astfel de situaţie este în comuna Ezeriş din judeţul Caraş-Severin, unde niciunul din cei peste 1.300.000 de locuitori nu beneficiază de un sprijin de la autorităţi.
Corespondentul RRA Mario Balint a aflat care a fost strategia primăriei, pentru a ajunge la o astfel de performanţă.
Reporter: Primarul comunei, Ioan Rusu, spune că în anul 2000, când a ajuns primar, aproximativ 120 de persoane beneficiau de venit minim garantat la Ezeriş. Cu timpul, numărul acestora a scăzut, astfel că de la 1 ianuarie 2018, în comună nu mai există nici un asistat social.
*
Reporter: Cum s-a reuşit performanţa asta?
/Ioan Rusu, primar/: Trimiţându-i pe oameni la muncă sau neacordându-le ajutoarele sociale după bunul plac. Au existat acele persoane care nu meritau acele ajutoare sociale acum 18 ani în urmă. Erau undeva în jur de 120 de asistaţi social, în mare parte deţineau în gospodărie tractoare, animale, oi şi primeau şi ajutoarele sociale. Au găsit de lucru în brutăria de la Socieni, au găsit de lucru la Reşiţa, au găsit de lucru la Lugoj, la Caransebeş, au găsit de lucru în zonă. Salariile nu sunt extraordinare, dar asta nu înseamnă că dacă nu vrea să muncească, îl facem asistat social.
Reporter: În momentul de faţă, potrivit Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială, comuna Socol are cele mai multe persoane beneficiare ale ajutoarelor sociale: 101.