"Număr mic de medici diabetologi" în România
România ocupă locul 27 între cele 30 de ţări cuprinse în Indexul European de Diabet 2014, un studiu comparativ paneuropean privind prevenirea şi tratamentul diabetului zaharat.
Articol de Marilena Frâncu, 17 Septembrie 2014, 16:24
România ocupă locul 27 între cele 30 de ţări cuprinse în Indexul European de Diabet 2014, un studiu comparativ paneuropean privind prevenirea şi tratamentul diabetului zaharat.
Studiul a fost lansat astăzi, în cadrul Congresului Asociaţiei Europene pentru Studiul Diabetului de la Viena şi a fost realizat de organizaţia suedeză de cercetare Health Consumer Powerhouse.
Conform documentului, recomandările pentru ţara noastră vizează crearea unui registru naţional de diabet, creşterea numărului pacienţilor care beneficiază de controale succesive anuale, accesul mărit al persoanelor cu diabet la dispozitivele necesare pentru managementul bolii, consolidarea procesului de educare uniformă a pacienţilor, precum şi creşterea gradului de utilizare a medicamentelor eficiente din punctul de vedere al costurilor.
În plus, dr.Beatriz Cebolla, directorul Indexului European de Diabet, a precizat în cadrul unui interviu acordat unui site de specialitate, că una dintre problemele principale ale României rămâne numărul mic de medici specialişti:
“Este binecunoscut faptul că România are o problemă cu lipsa diabetologilor, iar cei existenți trebuie să prioritizeze, fiindcă nu au destul timp să se ocupe de toată lumea", spune directorul Indexului European de Diabet.
"Asta înseamnă că, de pildă, pacienţii cu mai multe probleme, sunt mai bine îngrijiţi decât cei care sunt recent diagnosticaţi şi cu puţine complicaţii.
"Problema este însă că în câţiva ani, fără un management corect şi în lipsa cuiva care să îi ghideze, să comunice cu ei şi să-i înveţe cum să-şi gestioneze boala, aceşti pacienţi vor ajunge să aibă acele complicaţii.”, e de părere, dr Beatriz Cebolla.