"Număr insuficient" de cămine pentru bătrâni
Guvernul spune că doreşte dezvoltarea reţelei de cămine pentru bătrâni finanţate de la bugetul de stat, printr-un program menit să transforme 67 de spitale în cămine.
Articol de Bogdan Mihai, 09 Mai 2011, 08:44
Guvernul spune că doreşte dezvoltarea reţelei de cămine pentru bătrâni finanţate de la bugetul de stat, printr-un program menit să transforme un număr de 67 de spitale în cămine, se arată într-un comunicat al ministerului sănătăţii.
Potrivit datelor ministerului muncii, în prezent există un număr insuficient de cămine pentru bătrâni, raportat la vârstnicii care au nevoie de servicii sociale.
Astfel, la sfârşitul anului 2010 exista un număr de solicitări pe listele de aşteptare de 4180 de persoane, pentru un număr de 130 de cămine, dintre care 77 cămine publice cu capacitate de aproximativ 5000 de locuri şi 53 de cămine ale asociaţiilor şi fundaţiilor cu o capacitate de 1850 locuri.
De la începutul lunii aprilie, ministerul sănătăţii a început programul de transformare a unor spitale în cămine pentru persoane vârstnice.
Programul este prevăzut să se încheie în aproximativ trei ani.
Corespondenţii Radio România Actualităţi au sintetizat situaţia din judeţe.
Argeş
Spitalele de la Rucăr, Domneşti şi Mozăceni se vor transforma în cămine pentru persoane
vârstnice. (Constantin Paşol)
Bacău
Centrul de îngrijire şi asistenţă socială din Bacău, Căminul de Bătrâni este de stat dar fiecare locatar trebuie să contribuie cu o anumită sumă..
Centrul de îngrijire şi asistenţă Răchitoasa - 98 locuri.
Cămin rezidenţial persoane vârstnicie Sfânta Parascheva situate pe DN 26 Comuna Târgu Trotuş - regim privat.
Aşezământul social Sf. Voievod Ştefan cel Mare – Hârja, comuna Oituz – regim privat. (Florin Filioreanu)
Bistriţa
În subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bistriţa-Năsăud există un singur cămin pentru persoane vârstnice, cu un număr de 50 locuri.
Din cele 62 primării la nivelul judeţului doar două au înfiinţat câte un centru medico-social: în comuna Teaca cu 16 locuri şi în localitatea Susenii-Bârgăului cu 30 de locuri, subordonat Primăriei Prundu Bârgăului, iar Primăria Municipiului Bistriţa are înfiinţat un cămin pentru vârstnici autonomi în municipiu cu 30 de locuri şi acordă servicii de îngrijire la domiciliu persoanelor vârstnice. (Cristiana Sabău)
Botoşani
Singurul Centru pentru persoane vârstnice (fără grad de handicap) se va deschide, la sfârşitul lunii aprilie, la Bucecea.
Centrul "Sf. Ioan" Bucecea va avea o capacitate de 18-20 de locuri şi va caza persoane peste 60 de ani, fără grad de handicap.
Deschiderea acestui centru va soluţiona doar 10% din cererile pe care le are înregistrate DGASPC Botoşani. (Gina Poenaru)
Caraş Severin
În Caraş Severin sunt cinci cămine de bătrâni, dintre care două, Reşiţa şi Sacu, aflate în grija consiliului judeţean.
După reorganizare vor mai exiata două, din transformarea spitalelor din Anina şi Bocşa.
La cele două cămine ale Consiliului Judeţean sunt îngrijiţi 310 bătrâni, iar pe lista de aşteptare, în momentul de faţă se află 30. (Mario Balint)
Constanţa
În judeţul Constanţa se află trei cămine de stat: la Constanţa, cu 250 de locuri, un cămin cu 100 de locuri la Poarta Albă şi un cămin cu 100 de locuri la Cernavodă.
Judeţul dispune de acelaşi număr de cămine private: un cămin cu 50 de locuri la Eforie Sud, un cămin cu 50 de locuri la Costineşti şi un cămin cu 50 de locuri la Constanţa. (Mona Constantinescu)
Galaţi
În judeţul Galaţi există şapte cămine de bătrâni şi trei unităţi medico-sociale.
Din cele şapte cămine de bătrâni, două sunt închise din cauza lipsei de cereri, în comuna gălăţeană Jorăşti şi oraşul Tg. Bujor, iar restul se află, câte una, în comunele gălăţene Măstăcani, Cavadineşti şi Scânteieşti, la care se adaugă alte două în municipiul Galaţi.
Unităţile medico-sociale funcţionează una în municipiul Galaţi, una în comuna gălăţeană Pechea (ambele aflându-se în administrarea Consiliului Local Galaţi) şi una în comuna gălăţeană Găneşti.
Celelalte cămine de bătrâni se află în administrarea consiliilor locale ale localităţilor pe raza cărora se află. (Maria Mândiţă)
Mureş
În judeţul Mureş există, la ora actuală, şapte cămine de bătrâni, de stat, după cum urmează: centrul medico-social Deda - 25 de locuri; Ideciu de Jos - 120 locuri, 80 ocupate; Iernut - 25 de locuri, 22 ocupate; Miercurea Nirajului - nouă locuri, ocupate toate; Măgherani – 18 locuri, ocupate toate; Târgu Mureş – 77 de locuri, ocupate toate; Lunca Mureşului – 150 de locuri, ocupate toate. (Raul Matiş).
Olt
În judeţul Olt, funcţionează, în prezent, patru cămine pentru persoanele vârstnice. Directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului Olt, Emil Moţ, a spus că, cele patru cămine pentru bătrâni din subordinea DGASPC funcţionează la Slatina, Spineni, Fălcoiu şi Băbiciu, unde sunt îngrijiţi puţin peste 200 de vârstnici.
Potrivit lui Moţ, în judeţul Olt, nu există astfel de cămine în regim privat. (Laura Stoican)
Satu Mare
În judeţul Satu Mare funcţionează centrul de îngrijire şi asistenţă "Şansa" în municipiul Satu Mare cu o capacitate de 190 de locuri şi centrul de îngrijire "Alexandru" în municipiul Carei care are 135 de locuri.
Pe lângă acestea, mai există încă alte trei centre în mediul rural, la Supuru de Jos, care găzduieşte zece vârstnici, la Foieni, cu 56 de bătrâni şi la Petreşti, unde sunt în îngrijire 30 de persoane.
Datele ne-au fost furnizate de purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Satu Mare, Violeta Reghina şi direct de la aceste centre. (Roxana Marchiş)
Sibiu
În judeţul Sibiu funcţionează şase cămine pentru persoane vârstnice.
Căminul pentru persoane vârstnice Sibiu, 100 de locuri, administrat de Consiliul Local Sibiu
Căminul pentru persoane vârstnice Atel din localitatea Atel, 30 de locuri, administrat de Asociaţia Evanghelică de Diaconie Mediaş.
Căminul pentru persoane vârstnice Dr. Carl Wolff din Sibiu, 106 locuri, administrat de Asociaţia „Dr. Carl Wolff” a Bisericii Evanghelice din România.
Cămin pentru persoane vârstnice din Marpod, 52 de locuri, administrat de Fundaţia B&B Adept.
Cămin pentru persoane vârstnice din Ighişul Vechi, 49 de locuri, administrat de Asociaţia Cornelia şi Bobu.
Cămin pentru persoane vârstnice din Slimnic, 35 de locuri, administrat de Asociaţia Creştină „Buna Vestire”.
Cămin pentru persoane vârstnice din Tălmaciu, 36 de locuri, administrat de Asociaţia Creştină „Buna Vestire”. (Carmen Vulcan)
Vaslui
În prezent, în judeţul Vaslui funcţionează două centre de îngrijire şi asistenţă pentru vârstnici.
Unul a fost deschis în Huşi, în anul 1955, şi îngrijeşte 101 persoane, iar celălalt, cu o capacitate de 35 de locuri, este situat în Giurcani, funcţionând din anul 2005.
Un al treilea astfel de centru de ocrotire al vârstnicilor urma să fie deschis în 2010 la Bârlad, însă, din pricina lipsei fondurilor necesare finalizării obiectivului, lucrările demarate în 2007 nu sunt prea aproape de finalizare. (Alina Darie)
Vâlcea
La nivelul judeţului Valcea funcţionează un singur cămin de bătrâni în localitatea Bistriţa având o capacitate de 50 de locuri, însă reprezentanţii Directiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului au amenajat anumite spaţii din clădire din cauza numărului de solicitări astfel încât în momentul de faţă, căminul de la Bistriţa este ocupat de 70 de persoane. (Ana Maria Cârstea)