Nufărul termal nu a mai apărut. Află de ce.
Nufărul termal nu a mai apărut anul acesta pe suprafaţa lacului din rezervaţia Peţea, care acum seamănă mai degrabă cu o băltoacă.
Articol de Stelian Radu-Cacuci, Oradea, 17 Iunie 2014, 15:38
Ecosistemul lacustru din rezervaţia Peţea, din Băile 1 Mai, este în pericol de dispariţie.
Nufărul termal nu a mai apărut anul acesta pe suprafaţa lacului, care acum seamănă mai degrabă cu o băltoacă.
De vină pentru secare ar putea fi numeroasele foraje executate de pensiunile şi hotelurile din zonă, dar Agenţia Judeţeană pentru Resurse Minerale, responsabilă de gestionarea apelor termale, nu a dorit să dea explicaţii.
Exploatarea inadecvată a zăcământului de apă termală a făcut ca lacul să îşi înjumătăţească suprafaţa, constată geologul Radu Husa, de la Muzeul Ţării Crişurilor, care este custodele ştiinţific al rezervaţiei.
"Este pentru prima dată când întâlnim o asemenea situaţie ca în această perioadă lacul să nu fie acoperit cu nuferi.
"Practic, de doi ani şi jumătate, situaţia se agravează pe zi ce trece.
"S-ar putea ca acest ecosistem să dispară. Singurul remediu este asigurarea apei geotermale pentru izvoarele sublacustre", a precizat Radu Husa.
La Muzeul Ţării Crişurilor, în câteva acvarii au fost salvate alte două specii endemice din rezervaţia naturală; peştele "Roşioara lui Racoviţă" şi melcul Melanopsis.
În calitate de custode ştiinţific al rezervaţiei, muzeul orădean are doar posibilitatea de a a anunţa autorităţile în cazul unor modificări nedorite, spune muzeograful Adrian Gagiu.
"Ecosistemul, fiind alimentat de izvorul termal sublacustru, este dependent în totalitate de această resursă minerală a cărei exploatare ţine de Agenţia Naţională de Resurse Minerale. eporter", a afirmat Adrian Gagiu.
Compartimentul pentru inspecţia teritorială Oradea al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale nu este abilitat, mi s-a spus, să ofere relaţii presei.