"Nu va fi război" în Ucraina şi regiunea Mării Negre
Preşedintele României Traian Băsescu nu se aşteaptă la un conflict militar în regiunea Mării Negre, determinat de instabilitatea din Ucraina şi separarea Crimeei.
Articol de Carmen Gavrilă, 18 Martie 2014, 02:19
România nu se aşteaptă la un conflict militar în regiunea Mării Negre, determinat de instabilitatea din Ucraina şi separarea Crimeei, a declarat luni preşedintele Traian Băsescu.
Pericolul, spune şeful statului, este însă pentru Republica Moldova, pusă în faţa dorinţei preşedintelui rus de a reface Uniunea Sovietică.
Traian Băsescu a spus că în prezent, în ce priveşte strict numărul de trupe, Rusia este încă în limita prevăzută atât de acordul cu Ucraina, cât şi de acordul privind forţele convenţionale în Europa.
În schimb, Moscova a sprijinit referendumul din Crimeea şi deci şi-a încălcat angajamentul de garantare a integrităţii teritoriale a Ucrainei.
"Nu va fi război nici în regiunea Mării Negre, zic eu că nici în Ucraina şi cu atât mai puţin în Crimeea. De asemenea, riscurile militare, România trebuie să le aprecieze plecând de la ceea ce ştie şi nu ceea ce este în presă, spre exemplu. În realitate, din punct de vedere militar nu se schimbă nimic" a declarat preşedintele României.
România nu va interveni militar în Republica Moldova
Traian Băsescu a precizat însă că scenariul din Crimeea poate fi periculos pentru Republica Moldova.
Într-un asemenea caz, a adăugat acesta, România nu va interveni militar.
Preşedintele a explicat că Republica Moldova nu va fi primită în Uniunea Europeană câtă vreme are problema teritorială din Transnistria şi trupe ruseşti pe teritoriul său.
Traian Băsescu a adăugat că el deja a oferit Republicii Moldova o soluţie pentru a se pune la adăpost de o situaţie similară cu ceea ce se întâmplă acum în Ucraina şi anume unirea cu România, dar numai dacă politicienii moldoveni vor dori acest lucru.
"Eu nu voi mai insista pe ideea proiectului naţional, unirea României cu Republica Moldova, pentru că a fost evident că n-are suport în clasa politică, dar nici nu-i voi ierta vreodată pe cei care vor asista cum Republica Moldova intră într-un scenariu de tip Crimeea, sau Osetia de Sud sau Abhazia pentru că trebuie să-şi asume slugărnicia faţă de Moscova, să nu deranjăm" a afirmat Traian Băsescu.
Gazul rusesc, călcâiul lui Ahile pentru Europa
Preşedintele a mai anunţat că la următorul Consiliu European, România va susţine aplicarea de sancţiuni până la capăt pentru Rusia, din partea Europei, mai ales că ţara noastră nu depinde într-o măsură prea mare de energia rusească.
Preşedintele a explicat că problema este cu alte state care sunt dependente de gazul rusesc, mai ales Ucraina care este deja într-o criză economică gravă.
"Vulnerabilitatea Federaţiei Ruse este că resursele financiare nu-i vin din performanţa economiei, ci din faptul că Federaţia Rusă e ca o mare pompă de benzină, de care Europa depinde în proporţie de circa 25-30%.
"Marea întrebare este dacă se va vrea politic o aplicare până la capăt a sancţiunilor împotriva Federaţiei Ruse - şi noi vom susţine acest lucru la următorul Consiliu din 21-22, la Bruxelles sau nu. Problema este cu alte state, dacă vor reuşi să reziste" a precizat Traian Băsescu.
Preşedintele consideră că nu sancţiunile economice îl vor determina pe Vladimir Putin să-şi schimbe poziţia.