Ascultă Radio România Actualitaţi Live

”Nu trebuie reduse venituri, nu trebuie supraimpozitate micile afaceri, trebuie redusă un pic evaziunea fiscală și trebuie să își plătească toți corect impozitele către statul român”

Apel matinal - invitat: Dorin Modure, președintele Federației Sindicatelor din Administrația Fiscală "Solidaritatea”

”Nu trebuie reduse venituri, nu trebuie supraimpozitate micile afaceri, trebuie redusă un pic evaziunea fiscală și trebuie să își plătească toți corect impozitele către statul român”
Foto: Agerpres

Articol de Florin Lepădatu, 30 August 2023, 09:03

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Rubrica: "Apel matinal" - Realizator: Daniela Petrican - Președintele Federației Sindicatelor din Administrația Fiscală 'Solidaritatea', Dorin Modure, spune că autoritățile nu sunt în stare și nu vor să reducă amploarea evaziunii fiscale. Dorin Modure este și invitatul "Apelului matinal". Bună dimineața.
Dorin Modure: Bună dimineața. Mulțumesc pentru invitație.
Realizator: Există Direcția marilor contribuabili din ANAF. Spuneți-ne ce ar trebui să facă inspectorii fiscali de la această direcție?
Dorin Modure: Inspectorii fiscali de la această direcție își fac treaba, își fac meseria. Ideea e că sunt foarte puțini, ei nu apucă să verifice toți marii contribuabili într-un timp util.
Realizator: Tocmai ce ați spus... acest fapt înseamnă că peste 50% dintre multinaționale nu au fost verificate, ceea ce conduce la una din nemulțumirile angajaților din finanțe.
Dorin Modure: Da, eu spuneam acest lucru când recomandam guvernului sau arătam guvernului de unde se pot lua bani, că știm foarte bine că doresc să scoată o ordonanță ca să acopere un deficit bugetar. Nu trebuie reduse venituri, în opinia noastră, nu trebuie supraimpozitate micile afaceri, trebuie redusă un pic evaziunea fiscală și trebuie să își plătească toți corect impozitele către statul român, nu doar cine vrea și cum vrea. Asta era declarația mea în esență.
Realizator: Dar care este impactul fiscal total al celor 800 de top multinaționale active în România? Sunt în țara noastră peste 1.000 de multinaționale, dacă nu greșesc, cu 1.000.000 de angajați din cele 4,5 milioane de locuri de muncă din sectorul privat.
Dorin Modure: Da, acum, din câte știu eu, aportul marilor contribuabili la bugetul țării este undeva la 46-47%. Nu ştiu câți angajați exact au, asta n-am... n-am datele acestea.
Realizator: Chiar economiștii spun că mulți dintre marii datornici la stat sunt, de fapt, companii care au capital majoritar de stat.
Dorin Modure: Asta se poate, dar nu cred că asta generează deficitul bugetului de stat. Gândiți-vă că atunci când s-a elaborat acest buget s-au stabilit niște venituri și niște cheltuieli. Cheltuielile s-au efectuat, veniturile nu s-au încasat. Cu toate astea, noi astăzi încasăm cu 10-12 mai mult decât anul trecut. Deci nu sunt încasări mai mici; sunt încasări mai mari, dar cheltuielile sunt și mai mari. Poate trebuie să vedem care-s acele cheltuieli și să încercăm să le mai reducem sau să creștem veniturile prin reducerea evaziunii fiscale, pentru că ne plângem că noi încasăm... gradul de încasare a taxelor și impozitelor din PIB este 26%. Acum câțiva ani la vreo 33. Deci dacă am ajunge acuma la 33% colectare a taxelor şi impozitelor din PIB, cu siguranță că n-am avea problema asta.
Realizator: Dar ce reprezintă prețurile de transfer, despre care spuneți că autoritățile nu vor să pună capăt unei astfel de practici?
Dorin Modure: Da, aici este o legislație specifică prin care se urmărește să se împiedice tocmai transferarea profiturilor multinaționalelor din țările în care se realizează aceste profituri în... de obicei încearcă să le transfere în țările de origine, dar nu neapărat. Deci, asta e o legislație specifică, care, dacă se aplică, acele multinaționale, teoretic, ar trebui să fie împiedicate să-și transfere profiturile și ar trebui să plătească implicit impozitul pe profit în țara în care îl realizează. Le spune prețuri de transfer, pentru că, vă dau un mic exemplu: dacă eu sunt o multinațională și dumneavoastră sunteți firma-mamă din alt stat din UE, eu pot să cumpăr o consultanță de la dumneavoastră absolut supraevaluată și în felul ăsta îmi măresc cheltuielile în România, nu mai fac profit implicit sau îl fac mult mai mic și în felul ăsta banii se duc în în țara de origine a societății respective. Acesta e un exemplu.
Realizator: Exista un instrument principal care oferea posibilitatea să semnalați nereguli în sistem, și anume analiza de risc. În prezent se mai elaborează acea analiză de risc?
Dorin Modure: Eu consider că nu se face analiză de risc și nu s-a făcut niciodată. Există o direcție de analiză de risc în cadrul ANAF care, iarăși, consider că nu funcționează. Ăsta ar fi un lucru pe care inspectorii îl cer de ani de zile, deci nu-i normal să-i ceri unui om care lucrează în inspecție fiscală să caute el firme, să se gândească el la ce firmă să se ducă, fără să se aplice aceste criterii. Criteriile de analiză de risc sunt multe, 10-20 de criterii principale, să spunem. Niciun inspector din țara asta nu poate să le aplice, că nu are posibilitatea, nu are acces la baza de date, nu poate să aplice acele filtre, să nu mai vorbim de bazele de date care, foarte multe, nu sunt unitare, nu funcționează cum trebuie și așa mai departe. Deci, aici trebuie lucrat într-adevăr și dacă se realizează o analiză de risc corectă, teoretic, toți cei care nu respectă legea, să nu numim altfel, ar pica în acest filtru, ar fi controlat, s-ar corecta activitatea lor și cu siguranță că impozitele, gradul de colectare a taxelor și impozitelor vor crește.
Realizator: De câteva săptămâni, angajații din finanțe protestează, într-un fel sau altul, în București și în țară. Care sunt pașii de urmat în acest conflict?
Dorin Modure: Da, noi cei de la Solidaritate, am inițiat, să zic, într-un fel, nu am inițiat protestele, pentru că protestele au izbucnit spontan și protestele la care asistăm acum sunt proteste spontane, nu sunt organizate de nicio organizație sindicală. Noi am avut, am organizat trei pichetări ale Ministerului de Finanțe începând cu luna mai din acest an, am avut o grevă japonez, am avut o grevă de avertisment.
Dacă ultima dată, la ultima întâlnire pe care am avut-o cu ministrul finanțelor, dl Boloș, mi s-a recomandat să mai facem o ultimă încercare, către dl prim-minisitru. Am trimis un memoriu și către dl prim-ministru, i-am explicat toate demersurile noastre, i-am mai amintit toate solicitările. Noi avem și propuneri de soluționare a acestor solicitări pe care le-am formulat. Așteptăm acum un pic să vedem dacă avem un răspuns sau nu, dacă nu, ultimul pas este greva propriu-zisă, întreruperea activității.
Realizator: Cunoașteți un termen când ați putea declara greva generală?
Dorin Modure: Păi, acum oricum mai așteptăm un pic. Au hotărât și alte organizaţii sindicale, pe lângă noi, să declanșeze această grevă și atunci încercăm să ne coordonăm cumva mișcările pentru a obține efectul maxim. Probabil că, undeva, după mijlocul lunii septembrie vor fi îndeplinite aceste condiții. Nu depind numai de noi, depind și de guvernanți. Dacă se trezesc în al 12-lea ceas și se pun la masă și ne ascultă și găsim soluții pentru ceea ce cerem, putem să nu ajungem acolo.
Realizator: Spuneați, când v-am întrebat de analiza de risc, că, dacă ar fi o bază de date, totul ar fi mult mai ușor. În ce procent s-a făcut până acum digitalizarea ANAF?
Dorin Modure: N-aș putea să vă spun lucrul ăsta, dar pot să vă spun că nu funcționează niciun fel de digitalizare. Deci unele proceduri chiar s-au complicat în urma digitalizării, pentru că nu se face o... Acesta e un proces care trebuie făcut unitar. Degeaba digitalizăm anumite operațiuni pe ici, pe colo și, după aceea, când vrem să le punem împreună, ele nu mai funcționează. Mai mult încurcăm... în opinia mea, mai mult se încurcă lucrurile. Deci ăsta e un proces care trebuie făcut deodată, pentru toată lumea, toate bazele de date ar trebui să fie unitare, nu să luăm niște informații dintr-un loc, altele din alt loc. Trebuie retehnologizat totul. Colegii noștri care lucră în domeniul IT vă pot spune mult mai multe. /.../ noastre lucrează la... peste 90% se blochează zilnic de câteva ori. Deci nu, nu. Așa nu se poate digitaliza în condițiile de acum, nu. Trebuie întâi schimbată toată tehnica și după aceea implementate programele. Întâi trebuie hardul și după aceea softul.
Realizator: Da, poate că o digitalizare într-un grad mai mare ar duce și la creșterea colectării de bani pentru buget.
Dorin Modure: Cu siguranță, pentru că toate procedurile ar fi mult mai simple, mult mai clare, mult mai transparente. Cu siguranță. Noi spunem lucrul ăsta, sigur că guvernanții ne mai amenință și cu faptul că, în urma digitalizării, ar urma să se reducă locuri muncă. Noi nu suntem de aceeași părere. Vreau să vă spun că în ANAF, media de vârstă este de peste 57 de ani. În ultimii ani au fost ieșiri din sistem pe cale naturală foarte mari. De la 23, 24, 25.000, câţi eram acum zece ani, acum am ajuns la sub 19.000, 18. 600 și ceva, dacă nu mă înșel eu. Deci este o lipsă gravă de personal. Să nu uităm că 75% din...
Realizator: Și de câți inspectori fiscali ar mai fi nevoie?
Dorin Modure: Păi, la evaziunea care e acum, de foarte mulți, consider eu, de foarte mulți. Deci, astea toate trebuie făcute încet, calm, ca să poți să le faci bine. Dacă le facem așa, astăzi facem un lucru, mâine altul, poimâine reducem din personal, că e prea mult, tot antagonizăm. Eu am mai spus, ca să ne țină ocupați, și sectorul public, și sectorul privat, ați văzut probabil, se încearcă această antagonizare. Nouă ni se spune că trebuie să ne reducem veniturile, pentru că nu se colectează suficient, ca s-o spunem direct, este evaziunea fiscală prea mare, deci privații nu-și plătesc toți taxele și impozitele și sectorului privat i se spune că trebuie să plătească mai multe taxe, pentru că statul e supradimensionat și obez. E o minciună și într-o parte și în alta, pentru că amândouă ar putea fi rezolvate împreună, ar putea fi rezolvate mult mai simplu.
Realizator: Ministrul finanțelor...
Dorin Modure:... fără să reducem venituri și fără să mărim taxe neapărat.
Realizator: Ministrul finanțelor, Marcel Boloș, a fost la Bruxelles. Comisia Europeană cere creșterea TVA la alimente, reducerea deficitului bugetar, o lege a pensiilor, dar și introducerea taxei de 1% pe cifra de afaceri a multinaționalelor. Din experiența dumneavoastră în domeniul fiscal, pot fi îndeplinite de România aceste cerințe?
Dorin Modure: Da, eu spun că da. Personal, nu sunt de acord cu creșterea TVA-ului la alimente, dar nu cred că de acolo ar veni o sumă foarte mare, dar posibil, nu am date, nu am analize, nu pot să mă pronunț. Probabil că dânșii știu mai bine, dar toate celelalte măsuri le văd ca fiind oportune. Repet, e o părere personală.
Realizator: Mulțumim pentru prezența la Radio România Actualități! Invitatul 'Apelului matinal' a fost Dorin Modure, președintele Federației Sindicatelor din Administrația Fiscală "Solidaritatea".

Magnitudinea seismului din Vrancea, revizuită la 5,4
România 16 Septembrie 2024, 19:25

Magnitudinea seismului din Vrancea, revizuită la 5,4

Seismul s-a simțit în București și în alte orașe din jumătatea de est a țării, precum și în Republica Moldova.

Magnitudinea seismului din Vrancea, revizuită la 5,4
Arestați pentru trafic cu droguri de mare risc
România 16 Septembrie 2024, 18:21

Arestați pentru trafic cu droguri de mare risc

Cele două persoane arestate au fost prinse în flagrant în timp ce încercau să vândă mai multe doze de drog.

Arestați pentru trafic cu droguri de mare risc
Cutremur cu magnitudinea 5.2 în zona Vrancea
România 16 Septembrie 2024, 17:59

Cutremur cu magnitudinea 5.2 în zona Vrancea

INCDFP a anunțat că la ora 17:40 s-a produs în zona seismică Vrancea, Buzău un cutremur semnificativ, la adâncimea de 152.531...

Cutremur cu magnitudinea 5.2 în zona Vrancea
Tragicul bilanț al inundațiilor a ajuns la șapte morți
România 16 Septembrie 2024, 16:33

Tragicul bilanț al inundațiilor a ajuns la șapte morți

ISU Galați a anunțat că a găsit în localitatea Grivița a șaptea victimă a inundațiilor de zilele trecute.

Tragicul bilanț al inundațiilor a ajuns la șapte morți
Galați: Șosele închise din cauza inundațiilor
România 16 Septembrie 2024, 16:21

Galați: Șosele închise din cauza inundațiilor

Mai multe drumuri naționale și județene din Galați au fost afectate de inundațiile din ultimele zile.

Galați: Șosele închise din cauza inundațiilor
Nu a mai fost nevoie de evacuări din zonele afectuate de inundații
România 16 Septembrie 2024, 16:13

Nu a mai fost nevoie de evacuări din zonele afectuate de inundații

Continuă intervențiile pentru scoaterea apei din gospodării și pentru reluarea alimentării cu energie.

Nu a mai fost nevoie de evacuări din zonele afectuate de inundații
Executivul alocă o primă tranșă de bani pentru oamenii afectați de inundații
România 16 Septembrie 2024, 15:32

Executivul alocă o primă tranșă de bani pentru oamenii afectați de inundații

Fiecare familie sau persoană singură afectată va primi câte 10.000 lei.

Executivul alocă o primă tranșă de bani pentru oamenii afectați de inundații
LIVE VIDEO: Declarație în deschiderea ședinței de guvern
România 16 Septembrie 2024, 14:55

LIVE VIDEO: Declarație în deschiderea ședinței de guvern

Guvernul se reunește pentru a aproba măsuri suplimentare pentru sinistrații din zonele afectate de inundaţii.

LIVE VIDEO: Declarație în deschiderea ședinței de guvern