Ascultă Radio România Actualitaţi Live

"Nu știm despre izolare cum se procedează în continuare"

"APEL MATINAL" - Invitat: dr. Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie, Filiala Bucureşti-Ilfov.

"Nu știm despre izolare cum se procedează în continuare"
Foto: Arhivă RRA

Articol de Florin Lepădatu, 15 Martie 2022, 09:19

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Emisiunea: "Matinal" - Rubrica: "Apel matinal" - Ne aflăm într-o zi de marţi, la o săptămână de la anularea restricţiilor şi ridcarea stării de alertă instituită în timpul crizei sanitare. Poate ne-am fi așteptat la un reviriment mai pronunțat al activității în cam toate domeniile, dar startul a fost destul de moale. Unele practici impuse de starea de alertă au fost în unele cazuri bine venite, în altele contraproductive. Ne atrage atenția apelul venind din partea medicilor de familie, care sunt nu doar interesați, ci chiar preocupați de reducerea birocrației pe fluxurile profesionale în relația cu pacienții, dar și cu terții. Este și motivul pentru care am invitat-o astăzi la "Apel natinal" pe doamna doctor Sandra Alexiu, președinte al Asociației Medicilor de Familie, Filiala București-Ilfov. Sărut-mâna!


Sandra Alexiu: Bună dimineaţa! Mulţumesc pentru invitaţie.


Realizator: Săptămâna trecută, dacă nu greşesc, deplângeaţi că revenirea la starea de normalitate antecriză sanitară mai mult vă încurcă decât să vă ușureze activitatea dumneavoastră și colegilor medici de familie. Despre ce este vorba, mai exact?


Sandra Alexiu: Făceam o referire la toate problemele birocratice de care spuneaţi şi dumneavoastră, pentru că înainte de starea de alertă probabil că toată lumea îşi aminteşte că existau nişte restricţii cu privire la prescrierea de medicamente. Pentru anumite medicamente noi suntem nevoiți să trimitem pacienții cu bilet de trimitere în ambulatoriu, în policlinică sau în spital, la medicii de alte specialități, pentru a obține scrisori medicale pe baza cărora să prescriem anumite medicamente, cum ar fi spray-urile de astm sau unele medicamente pentru inimă, medicamentele pentru cei care suferă de prostată sau diabet şi aşa mai departe. În timpul stării de alertă, întâi, în starea de urgenţă şi, apoi, în starea de alertă aceste restricţii au fost ridicate. Nu a trebuit să mai trimitem pacienții, le-am scris medicamentele așa cum aveam deja niște scrisori eliberate, care evident au şi ele un termen de garnție, şi pentru cei la care am depistat nou aceste boli le-am prescris noi. Prin urmare, nu s-a mai pus problema de competenţă, am făcut acest lucru aşa cum, de altfel, fac şi colegii noştri din alte ţări sau colegii noştri din România care au emigrat în alte ţări, care nu au astfel de restricţii. Ne-am temut că o dată cu intrarea în starea de alertă nu se va ţine cont de aceste experienţe câştigate. În fond, este un fel în care am demonstrat că putem să facem acest lucru fără să mai avem restricţii şi că putem să modernizăm și sistemul de prescriere în România. Din păcate, însă, nu avem nici un fel de rezultate sau semne că acest lucru se poate îmbunătăți. Am terminat cu starea de alertă, am revenit la absolut aceleași obiceiuri dinainte, fără alte reglementări sau fără să fim cumva anunțați. Încă mai așteptăm modificările legislative, pentru că, în afara anunțurilor care s-au făcut că ieșim din starea de alertă, nu au apărut modificări de legi. Eu nu știu la ora actuală, de exemplu, dacă trebuie să trimitem pacienții în carantină, dacă ei încă stau acasă atunci când sunt contacți cu pacienții pozitivi. Nu știm despre izolare cum se procedează în continuare și nici toate celelalte lucruri care au dispărut din cauza stării de alertă.


Realizator: Ministerul Sănătății, nu ați luat legătura cu reprezentanții lui?


Sandra Alexiu: De obicei, legile acestea se modifică foarte repede, apar ordine, sunt publicate în Monitorul Oficial și suntem anunțați prin intermediul Direcțiilor de Sănătate Publică și prin alte căi de informații, dar nu a apărut absolut în acest sens, nu știm dacă sunt sau nu reglementări. Le așteptăm, sigur că vor fi, evident că ieșirea din starea de alertă înseamnă, dar, pe de altă parte, ar dispărea toate aceste reglementări care au fost cu scrisorile medicale înseamnă să modifici contractul-cadru, lista medicamentelor compensate, sunt lucruri concrete.


Realizator: Ajungem iar la birocrație, la hârțogărie și...


Sandra Alexiu: Da, desigur.


Realizator: Dar ca să...


Sandra Alexiu: Ca să nu mai discutăm că nu s-a rezolvat renunțarea la toate aceste hârtii, să rămânem stric pe evidențele digitale. Noi și acum în continuare folosim atât raportările electronice, care sunt impuse de către Casa Națională, și, în paralel, fișe, registre, tot felul de lucruri, de hârtii în care trebuie să scriem, deci, facem raportări duble.


Realizator: Ca să sintetizăm, în acest moment un bolnav cu afecțiuni precum glaucomul, de exemplu, în vine în minte acum, de care nu scapi, este nevoit iarăși să se ducă la medicul oftalmolog și să vină cu scrisoare la mediul de familie, pentru ca ultimul să-i prescrie medicamentele, nu, picăturile?


Sandra Alexiu: Da, dar nu este cel mai fericit exemplu, pentru că glaucomul înseamnă să îți măsori în permanență tensiunea oculară, e nevoie de un control permanent. Despre alte boli este important să discutăm, nu neapărat de modificarea tratamentului, cât de inițierea lui. Vorbim de boli ale funcției pulmonare, de exemplu, la astm sau la bronșitele cronice sau de adenomul de prostată, la pacienții care sunt trecuți de o anumită vârstă, bărbați, sau alte boli în care nu e nevoie să trimiți pacientul ca să își ia o scrisoare medicală ca să îi poți prescrie niște medicamente. Sunt niște reglementări absurde, mai ales că, uite, să vă dau exemplul hiperuricemiei. Când crește acidul uric se poate ca un pacient să facă gută. Medicamentul care se prescrie în acest caz...


Realizator: Devin interesat acum, mulțumesc.


Sandra Alexiu: ... se eliberează numai cu scrisoare medicală, în condițiile în care el costă vreo 20 de lei. Vă dați seama că nu mai punem oamenii pe drumuri pentru asta, ci, pur și simplu, îi consultăm și le prescriem pe rețetă simplă. Dar sunt foarte multe alte situații în care un pacient nu se poate deplasa la două luni, trei luni, șase luni, cât hotătăște medicul din ambulatoriu, ca să își facă doar pentru o rețetă, pentru că nu vorbim de controlul clinic. Când e nevoie de un control, e de înțeles că e nevoie să faci un examen de bilanț, dar doar pentru a prelungi o rețetă sau o scrisoare trebuie să pui un pacient pe drumuri, adică să își găsească loc să se programeze. Există situații în care pacienții trebuie să facă zeci de kilometri ca să facă lucrul ăsta.


Realizator: E clar, aici toată lumea pierde, pe lângă consumul nervos, pe lângă pierderile financiare, dar...


Sandra Alexiu: Nu, tocmai, că nu toată lumea pierde, asta este și problema. Toate aceste restricții sunt făcute ca să câștige Casa de Asigurări...


Realizator: A, bine...


Sandra Alexiu: ... pentru că toate aceste restricții duc pacientul într-o direcție foarte clară: nu mă mai duc până acolo să îmi iau hârtiile, o să mi-l iau cu bani întregi. Asta este concluzia, pe care o trăim cu toții în mod practic.


Realizator: Este o concluzie, este un semnal de alarmă, de fapt, pe care îl tragem împreună aici, la "Matinal", Radio România Actualități. În acest moment se mai pot emite rețete online?


Sandra Alexiu: Sigur că da. Rețetele, în primul rând că e eronat să emitem rețete online; rețetele oricum se emit online pentru toate categoriile de pacienți, pentru că noi lucrăm în sistem online cu Casa de Asigurări. Dumneavoastră vă referiți la teleconsultație, probabil.


Realizator: Și la...


Sandra Alexiu: Teleconsultație înseamnă că pacienții pot fi consultați...


Realizator: Nu, ideea era să primesc rețeta în continuare pe e-mail de la medicul de familie. Să nu mă mai deplasez la cabinet, vorbeam și mai devreme. Da.


Sandra Alexiu: Asta este altceva. Emiterea online se întâmplă dacă funcționează sistemul informatic. Iarăși, asta este o întrebare cu două tăișuri, dacă m-ați întrebat, pentru că s-ar putea să nu funcționeze sistemul informatic și atunci nu putem să emitem rețete online. A trimite rețeta la pacienți înseamnă să faci asta în urma unei teleconsultații. Or, teleconsultația rămâne reglementată în contractul-cadru, este un drept câștigat, unul dintre puținele drepturi câștigate, dar se limitează categoriile de pacienți pentru care poți să faci asta. Nu mai poți să faci pentru toți. Poți să o faci doar pentru cei care sunt pacienți cronici, deci, iau un tratament deja stabilit, de lungă durată, și care nu se pot deplasa, sau poți să faci teleconsultație pentru pacienții care au un risc epidemiologic. Deci, să zicem că ar putea fi contagioși; ești răcit sau ai o erupție și bănuiești că ai varicelă sau... înțelegeți, lucruri din astea care i-ar putea pune în pericol pe cei din jur.


Realizator: Profit însă de ocazie pentru a vă invita să ne spuneți, din calitatea de preşedinte al Asociației Medicilor de Familie, Filiala Bucureşti-Ilfov, ce acțiuni sunt necesare, sau ar fi necesare, pentru realizarea unei relații, să-i spunem fiabile, între pacient-medic de familie-minister-plătitor?


Sandra Alexiu: Probabil că singura acțiune reală care ar conta foarte mult ar fi ca aceia care sunt la butoane, în decizional, să asculte ce spunem noi toți ceilalți din jurul lor, oamenii normali care nu au funcții de decizie. Pentru că în primul rând că nu vorbim de minister aici, ci plătitorul pentru rețete și pentru consultațiile medicale este Casa Națională de Asigurări de Sănătate și toate lucrurile acestea au fost de "n" ori trimise și explicate; au fost demersuri care au fost făcute chiar zilnic. Federația Națională a Patronatelor a trimis în ultimele 30 de zile, în fiecare zi, câte o hârtie - ele sunt toate pe site-ul Federației și pe pagina de Facebook a acesteia - prin care am solicitat diverse lucruri, dar trebuie cineva să fie în partea cealaltă, care recepționează și care se adaptează. În momentul când iei o decizie care privește un număr mare de oameni, trebuie să ții cont, în mod normal, de părerea lor; este opinia lor, a celor care lucrează în domeniu, a celor care sunt concret implicați în asta.


Realizator: Și care se confruntă cu toate acestea.


Sandra Alexiu: Nu se poate să iei toate deciziile din birou, unde nu știi ce se întâmplă.


Realizator: Mulțumesc. Rămânem atenți la tot ceea ce se va întâmpla în zilele următoare, să sperăm că se vor mișca repede autoritățile. Mulțumesc pentru prezența la "Apel matinal".


Sandra Alexiu: Mulțumesc și eu pentru invitație.


Etichete : exclusiv radio medici
Trafic feroviar în condiţii de iarnă
România 23 Noiembrie 2024, 11:49

Trafic feroviar în condiţii de iarnă

Trei trenuri de călători staţionează în Stânceni, Răstoliţa şi Topliţa, aşteptând eliberarea căii ferate.

Trafic feroviar în condiţii de iarnă
A doua zi de vot în străinătate la alegerile prezidenţiale
România 23 Noiembrie 2024, 10:19

A doua zi de vot în străinătate la alegerile prezidenţiale

Alegătorii de peste hotare pot vota la orice secţie cu un document de identitate valabil.

A doua zi de vot în străinătate la alegerile prezidenţiale
Copaci doborâți de vânt în Bihor
România 23 Noiembrie 2024, 10:13

Copaci doborâți de vânt în Bihor

20 de pompieri bihoreni intervin pentru înlăturarea copacilor doborâți de vântul puternic pe carosabil, în zona Pădurea Neagră.

Copaci doborâți de vânt în Bihor
Campania electorală pentru primul tur al alegerilor prezidențiale s-a încheiat
România 23 Noiembrie 2024, 09:45

Campania electorală pentru primul tur al alegerilor prezidențiale s-a încheiat

Pe teritoriul României vor fi organizate 18.968 de secții de votare. Bucureștenii vor avea și un referendum local.

Campania electorală pentru primul tur al alegerilor prezidențiale s-a încheiat
Trenurile de călători dinspre Cluj spre Suceava şi Iaşi au în jur de 4 ore de întârziere
România 23 Noiembrie 2024, 01:16

Trenurile de călători dinspre Cluj spre Suceava şi Iaşi au în jur de 4 ore de întârziere

Traficul rutier şi cel feroviar au fost perturbate în mai multe zone ale ţării din cauza viscolului şi a zăpezii.

Trenurile de călători dinspre Cluj spre Suceava şi Iaşi au în jur de 4 ore de întârziere
Restricţii de circulaţie pe şosele, pentru a permite acţiunea echipajelor de deszăpezire
România 23 Noiembrie 2024, 00:27

Restricţii de circulaţie pe şosele, pentru a permite acţiunea echipajelor de deszăpezire

Se circulă în continuare în condiţii de iarnă pe artere rutiere din zona montană a judeţelor Alba, Bihor, Caraş-Severin,...

Restricţii de circulaţie pe şosele, pentru a permite acţiunea echipajelor de deszăpezire
Un referendum local programat pentru 8 decembrie în Giurgiu a fost anulat
România 22 Noiembrie 2024, 23:26

Un referendum local programat pentru 8 decembrie în Giurgiu a fost anulat

Autoritîţile propuneau blocarea construirii unui incinerator de deşeuri medicale în oraş şi desfiinţarea poliţiei locale.

Un referendum local programat pentru 8 decembrie în Giurgiu a fost anulat
Judeţul Suceava: arbori căzuţi  pe calea ferată Câmpulung Moldovenesc - Vatra Dornei - Ilva Mică
România 22 Noiembrie 2024, 22:59

Judeţul Suceava: arbori căzuţi pe calea ferată Câmpulung Moldovenesc - Vatra Dornei - Ilva Mică

În această zonă montană circulaţia trenurilor a fost întreruptă.

Judeţul Suceava: arbori căzuţi pe calea ferată Câmpulung Moldovenesc - Vatra Dornei - Ilva Mică