"Nu există termen" pentru finalizarea acordului de parteneriat
Acordul de parteneriat cu CE indică modul în care autorităţile şi-au propus să atragă fonduri europene până în 2020. În principiu, va putea fi adoptat la sfârşitul verii.
21 Iunie 2014, 08:37
Nu există nici un termen pentru finalizarea acordului de parteneriat dintre CE şi România, a declarat astăzi Shirin Wheeler, purtătoarea de cuvânt a comisarului pentru dezvoltare regională, Johannes Hahn.
Ea a precizat pentru RRA că în principiu acordul de parteneriat va fi adoptat la stârşitul acestei veri sau la începutul toamnei şi a atras atenţia că nu doar actualul guvern trebuie să ducă greul acestui proiect de o deosebită importanţă, ci toate partidele politice.
Acordul de parteneriat indică modul în care autorităţile române şi-au propus să atragă fonduri europene în perioada 2014 - 2020.
Acordul este subiectul unei moţiuni simple depuse de senatori PDL şi PNL pentru "întârzierea nepermisă a semnării documentului şi amatorismul în redactarea drafturilor de acord respinse succesiv de CE".
Purtătoarea de cuvânt a comisarului pentru dezvoltare regională spune că în privinţă elaborării acordului de parteneriat pentru alocarea fondurilor europene, România, la fel ca şi celelalte state membre, se înscrie în procedura obişnuită a Comisiei, iar în cursul dialogului cu autorităţile române executivul comunitar nu a respins nimic, ci au fost variante îmbuntătătite de lucru şi chiar progrese din partea guvernului român.
Acordul va putea fi adoptat la sfârşitul verii
Shirin Wheeler a declarat că în principiu acordul de parteneriat va putea fi adoptat la sfârşitul verii sau începutul acestei toamne.
"Aşteptăm să primim răspunsul autorităţilor române cu însuşirea observaţiilor CE şi, aşa cum am făcut şi până acum, toate compartimentele Comisiei vor studia aceste răspunsuri, vor sune dacă România şi-a însuşit aceste observaţii în mod adecvat.
Este posibil să facă unele sugestii în continuare, dar nu critice - ar putea fi nişte sugestii minore - şi în principiu putem merge mai departe să adoptăm acordul de parteneriat la sfârşitul verii sau la începutul toamnei", a spus Shirin Wheeler.
Potrivit acesteia, nu există niciun termen limită.
"Nu există nici un termen limită. Negociem de ceva timp pe marginea acestui acord de parteneriat şi acesta este un lucru bun. Facem acelaşi lucru cu toate statele mebre, cu toate cele 28 de state. Avem o procedură pe care o punem în aplicare.
Nu este diferită această procedură pentru România. Trimitem observaţiile şi primim înapoi răspunsul României şi, repet, nu numai cu România, cu toate statele membre procedăm la fel", a declarat Shirin Wheeler.
"Subliniez că facem acest lucru împreună cu autorităţile române, nu împotriva lor. Acesta este un lucru important pe care trebuie să îl reţinem şi în cursul acestui dialog Comisia nu a respins niciodată nimic, ci putem vorbi de o serie întreagă de variante îmbunătăţite şi chiar progrese carre împreună produc un document de calitate, pentru că în opinia noastră calitatea este prioritară şi nu viteza", a mai spus purtătoarea de cuvânt a comisarului pentru dezvoltare regională.
Dialog constant cu România
Shirin Wheeler a mai precizat că executivul comunitar a avut cu România un dialog constant şi nu a existat nici un conflict pe tema priorităţilor, pentru că acordul de parteneriat trebuie să reflecte nevoile unei ţări.
În toate statele membre, acordurile de parteneriat sunt de interes strategic, iar ele nu trebuie să reflecte doar dialogul dintre guvern şi CE, dar şi să implice alte partide politice, ONG-uri, autorităţi locale, sindicate. Iată de ce se numeşte acord de parteneriat, a mai explicat Shirin Wheeler.
În concluzie, purtătoarea de cuvânt a comisarului Hahn spune că nu este nici un pericol în privinţa adoptării acordului de parteneriat cu România, că nu există nici un risc de suspendare a fondurilor, că dialogul dintre România şi CE nu s-a bazat niciodată pe critici ci pe sugestii, manieră de lucru ce demonstrează buan cooperare dintre miniştrii români şi reprezentanţii de la Bruxelles.