Nu există conflict juridic constituţional între puterile statului
CCR a hotărât că nu există conflict juridic de natură constituţională între puterile statului în urma adoptării OUG privind modificarea Codurilor penale.
Articol de Florin Lepădatu, 09 Februarie 2017, 07:38
Curtea Constituţională a României a stabilit miercuri, cu majoritate de voturi, că nu există conflict juridic de natură constituţională între puterile statului în urma adoptării OUG privind modificarea Codurilor penale.
Preşedintele CCR, Valer Dorneanu, a anunţat, la finalul şedinţei de miercuri, că s-a constatat că nu există conflict nici între autoritatea judecătorească şi Guvern şi nici între Parlament şi Guvern.
"În privinţa naturii conflictului dintre Parlament şi Guvern s-a spus că în acest caz Guvernul şi-a arogat o putere de legiferare care nu îi este atribuită în Constituţie şi ca exagerată în utilizarea ordonanţei de urgenţă.
Este adevărat că, potrivit principiului separaţiei puterilor, Parlamentul este cel care are suveranitatea legislativă şi competenţa de a da legi organice primare.
Guvernul, de regulă, nu are o asemenea competenţă. În mod excepţional însă, chiar prin Constituţie, Guvernul poate fi delegat de puterea legislativă să emită ordonanţe fie simple, fie de urgenţă.
Dacă în cazul ordonanţelor simple acestea se derulează sub controlul strict al Parlamentului, în sensul că Parlamentul îi delimitează sfera, îi stabileşte şi un termen de valabilitate, în cazul ordonanţelor de urgenţă această delegare este ceva mai largă, Guvernul putând să le dea atunci când are de rezolvat o situaţie excepţională care nu poate fi evitată altminteri.
Guvernul este împiedicat să dea asemenea ordonanţe doar în patru situaţii pe care nu vi le mai invoc aici, unele ar privi afectarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor.
În această privinţă, nu există un conflict, pentru că Guvernul a acţionat legal în sfera lui de competenţă de a emite ordonanţe", a precizat şeful CCR.