Ascultă Radio România Actualitaţi Live

”Nu avem o platformă de pe care să vorbim copiilor despre consumul de tutun, de alcool, despre droguri”

"Apel matinal" - Invitat: George Roman, director de programe la Organizația "Salvați Copiii" România.

”Nu avem o platformă de pe care să vorbim copiilor despre consumul de tutun, de alcool, despre droguri”
Foto: facebook.com/SalvatiCopiiiRomania

Articol de Florin Lepădatu, 20 Iunie 2023, 09:11

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI - "Apel matinal" - Realizator: Daniela Petrican - Persoanele care vând sau oferă gratuit alcool minorilor vor răspunde în fața legii cu amenzi care pot ajunge la 500 de lei, potrivit unui act normativ promulgat deja de președintele României. Nerespectarea prevederilor legale va fi sancționată inclusiv cu suspendarea activităților operatorilor economici pe o perioadă cuprinsă între 10 și 30 de zile, iar în acest caz sesizarea se va putea face și de către organele de ocrotire socială. Care sunt riscurile pe care le implică mai ales pentru minori consumul de alcool, aflăm, printre altele, în continuare, de la invitatul "Apelului matinal", George Roman, director de programe la Organizația "Salvați Copiii" România. Bună dimineața!
George Roman: Bună dimineața! Mulțumesc pentru invitație!
Realizator: Există date privind incidența consumului de alcool la tineri din România?
George Roman: Da, și aceste studii arată că începe consumul de alcool chiar de la 10 ani. Jumătate dintre copiii din România între 10 și 12 ani au consumat alcool cel puțin o dată în ultimele 30 de zile de la data realizării acelor interviuri, 57% la băieți, și ceea ce reprezintă de fapt un aspect îngrijitor este vârsta medie la care începe consumul de alcool în România, este puțin peste 14 ani. Iar alte date indică, de exemplu, pentru adolescenții între 15 și 19 ani că au consumat, cam unul din cinci au raportat un consum de alcool în exces, iar acest lucru este echivalent cu consumul a mai mult de 60 de grame de alcool pur într-o singură ocazie, ceea ce înseamnă că există situații în care adolescenții pot consuma alcool fără vreun control din partea adulților, probabil la petreceri, atunci când se întâlnesc în grup fie în orașe, în localitățile lor, fie pur și simplu în casele lor.
Realizator: Având în vedere toate aceste date de care aţi amintit, cât de grav şi de răspândit este fenomenul?
George Roman: Dacă ne gândim la adulți, pentru că de multe ori modelele comportamentale provin de la ceea ce arată adulții - în România cam o treime dintre adulți consumă alcoolul în exces, e adevărat că aceste cifre au scăzut față de anii trecuți, dar în continuare reprezintă o problemă - iar referindu-ne la actul normativ, care își propune de fapt să prevină, să combată consumul de alcool, amenda este foarte mică, de la 100 la 500 de lei. Nu cred că va fi o normă care să-i sperie pe cei care comercializează alcool, având în vedere că sunt totuși alte fapte în această Lege 61 din 1991, care sancționează cu amendă de la 3.000 la 6.000 de lei, de exemplu, organizarea de petreceri - o diferență foarte mare. Iar dacă ne uităm la alte state, în Franța, există sancțiuni care pornesc la 7.500 de /euro/, iar dacă este oferit alcool sau este determinat un minor să consume alcool se poate sancționa și cu închisoarea, 2 ani închisoare, sau în jur de 40.000 de euro amendă. E clar că e nevoie de sancțiuni mult mai aspre și o comparație cu consumul de tutun, unde legea din România sancționează aspru cu amendă de 10.000 lei și cu suspendarea activității pe 30 de zile chiar la prima abatere, iar la a doua se poate închide unitatea respectivă care a vândut țigări unui minor. Deci, ne-am fi dorit ca între aceste două aspecte să existe, totuși, o sincronizare în privința amenzilor contravenționale sau a sancțiunilor de închidere sau de suspendare a unităților respective.
Realizator: Am spus că vorbim despre riscurile pe care le implică acest consum de alcool. Care sunt riscurile la care se supun cei care ajung să consume alcool, mai ales la vârsta adolescenţei, dar nu numai?
George Roman: În primul rând, vorbim despre probleme de sănătate. Consumul de alcool la vârste fragede poate să afecteze în mod serios dezvoltarea creierului, care este în curs, practic, de dezvoltare și poate duce la probleme cognitive și de învățare. Nu în ultimul rând, vorbim despre efecte grave asupra altor organe, ficatul. Iar în privința comportamentului sau a consecințelor sociale, copiii și adolescenții care consumă alcool sunt mai susceptibili să se angajeze așa în comportamente de risc, să se implice în acte violente, în relații sexuale neprotejate, iar aceste comportamente afectează relațiile sociale. La copii putem vorbi și de o performanță școlară scăzută. Alcoolul afectează grav capacitatea de concentrare sau de memorare-învățare, ceea ce duce la o scădere a performanțelor academice. Și există date care arată că vârsta de consum inițial, dacă este sub 14 ani, riscul de a dezvolta o dependență de alcool este de patru-cinci ori mai mare decât dacă vârsta de consum ar fi fost peste 18 ani. Iar, mă întrebați despre efecte, evident dependența, așa cum am zis, riscul este mult mai mare și nu în ultimul rând problemele emoționale și psihologice, cum ar fi anxietatea sau depresia, unele tulburări de comportament - toate acestea sunt agravate, sunt intensificate prin consumul de alcool.
Realizator: Dar ce poate face diferența? Aplicarea unor măsuri restrictive sau punitive ori explicarea și conștientizarea riscurilor pentru tineri?
George Roman: Atunci când vorbim despre un fenomen social este bine să privim măsurile acestea de prevenire sau de combatere a unui comportament din mai multe perspective. E adevărat, e foarte important să asigurăm informarea corectă a copiilor, adolescenților și să se facă nu doar prin școală, prin acele acele ore de educație pentru sănătate din ce în ce mai puțin populare, din păcate, în rândul părinților și copiilor deși "Salvați Copiii" organizează de foarte mulți ani sesiunile de informare și copiii înțeleg care sunt riscurile de comportament, inclusiv acest consum de alcool. E nevoie și de o lege, astfel care să-i descurajeze pe cei care comercializează alcool copiilor și de o acțiune mult mai serioasă din partea poliției locale, în special, care poate să facă controale, poate să monitorizeze unitățile astea comerciale, mai ales în comunitățile mai mici, unde poate că nu este atât de important în ochii localnicilor dacă accepţi să vinzi alcool copiilor și, bineînțeles, campaniile media, acelea care pot trezi interesul pentru această problemă în rândul părinților și, mai departe, copiilor. Conjugate, aceste acțiuni pot să conducă la o scădere a consumului. De altfel, așa cum spuneam, există totuși o reducere. Înainte vorbeam de 25% dintre adolescenți cu consum de alcool în exces, acum avem 18%, deci o scădere de șapte procente. La fel și cu primul consum - 44% între 10 și 12 ani; înregistram acum 15 ani cam 60%. E o diferență semnificativă, dar nu suficientă încât să-i putem proteja pe copii de efectele negative ale alcoolului.
Realizator: Și atunci ce ar trebui făcut mult mai mult decât cadrul legal actual, care, nu știu, ați spus că având în vedere amenzile care se vor da, sunt prea mici. Ce ar trebui făcut mai mult decât atât?
George Roman: Păi, ar trebui așa cum spuneam, ar trebui asigurată aplicarea legii de către organele de ordine, mult mai multe controale la aceste unități și sesiuni de informare în școli. Această materie 'Educație pentru sănătate' trebuie să se generalizeze, trebuie să fie accesibilă tuturor copiilor în școli, pentru că altfel nu avem o platformă de pe care să vorbim copiilor despre consumul de tutun, de alcool, despre droguri. Internetul nu oferă informații adecvate și, dimpotrivă, acolo putem găsi reclame, de fapt, la consumul de alcool. E cel mai important lucru educația copiilor și, evident, a părinților și cadrelor didactice, ca acestea să ofere, să înțeleagă că nici... știu că există în multe familii obiceiul de a lăsa adolescentul, minorul să consume o bere sau un pahar de vin cu părinții la masă, considerându-se că nu este niciun risc. Nu, în niciun caz nu trebuie încurajat alcoolul, nu trebuie asociat, de fapt, cu aceste momente pozitive din viața unui copil, pentru că altfel va considera că alcoolul în cantități mici nu face rău și apoi devine ceva normal, în cantități mai mari. E important să înțelegem că toți copiii se află într-un proces de dezvoltare. Creierul are nevoie de mișcare, de nutriție, de hrană sănătoasă, de relații sociale pozitive, astfel încât să se dezvolte și în niciun fel, în niciun caz de substanțe psihotrope, așa cum sunt considerate de Organizația Mondială a Sănătății produsele din alcool.
Realizator: Mulțumim pentru toate aceste precizări. Invitatul "Apelului matinal" a fost George Roman, director de programe la Organizația "Salvați Copiii" România.

Magnitudinea seismului din Vrancea, revizuită la 5,4
România 16 Septembrie 2024, 19:25

Magnitudinea seismului din Vrancea, revizuită la 5,4

Seismul s-a simțit în București și în alte orașe din jumătatea de est a țării, precum și în Republica Moldova.

Magnitudinea seismului din Vrancea, revizuită la 5,4
Arestați pentru trafic cu droguri de mare risc
România 16 Septembrie 2024, 18:21

Arestați pentru trafic cu droguri de mare risc

Cele două persoane arestate au fost prinse în flagrant în timp ce încercau să vândă mai multe doze de drog.

Arestați pentru trafic cu droguri de mare risc
Cutremur cu magnitudinea 5.2 în zona Vrancea
România 16 Septembrie 2024, 17:59

Cutremur cu magnitudinea 5.2 în zona Vrancea

INCDFP a anunțat că la ora 17:40 s-a produs în zona seismică Vrancea, Buzău un cutremur semnificativ, la adâncimea de 152.531...

Cutremur cu magnitudinea 5.2 în zona Vrancea
Tragicul bilanț al inundațiilor a ajuns la șapte morți
România 16 Septembrie 2024, 16:33

Tragicul bilanț al inundațiilor a ajuns la șapte morți

ISU Galați a anunțat că a găsit în localitatea Grivița a șaptea victimă a inundațiilor de zilele trecute.

Tragicul bilanț al inundațiilor a ajuns la șapte morți
Galați: Șosele închise din cauza inundațiilor
România 16 Septembrie 2024, 16:21

Galați: Șosele închise din cauza inundațiilor

Mai multe drumuri naționale și județene din Galați au fost afectate de inundațiile din ultimele zile.

Galați: Șosele închise din cauza inundațiilor
Nu a mai fost nevoie de evacuări din zonele afectuate de inundații
România 16 Septembrie 2024, 16:13

Nu a mai fost nevoie de evacuări din zonele afectuate de inundații

Continuă intervențiile pentru scoaterea apei din gospodării și pentru reluarea alimentării cu energie.

Nu a mai fost nevoie de evacuări din zonele afectuate de inundații
Executivul alocă o primă tranșă de bani pentru oamenii afectați de inundații
România 16 Septembrie 2024, 15:32

Executivul alocă o primă tranșă de bani pentru oamenii afectați de inundații

Fiecare familie sau persoană singură afectată va primi câte 10.000 lei.

Executivul alocă o primă tranșă de bani pentru oamenii afectați de inundații
LIVE VIDEO: Declarație în deschiderea ședinței de guvern
România 16 Septembrie 2024, 14:55

LIVE VIDEO: Declarație în deschiderea ședinței de guvern

Guvernul se reunește pentru a aproba măsuri suplimentare pentru sinistrații din zonele afectate de inundaţii.

LIVE VIDEO: Declarație în deschiderea ședinței de guvern