Noul pachet de servicii medicale de bază, "finalizat"
Ministrul sănătăţii Nicolae Bănicioiu spune că pachetul de servicii medicale poate intra în vigoare la 1 mai, "mai devreme cu o lună decât s-a convenit cu FMI".
15 Aprilie 2014, 14:38
Dezbaterile pe tema noului pachet de servicii medicale de bază s-au încheiat, a declarat azi ministrul sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.
Demnitarul a precizat că forma finală a pachetului se află, în prezent, pe site-ul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi este în curs de avizare.
Nicolae Bănicioiu a arătat că pachetul de servicii medicale poate intra în vigoare la 1 mai, mai devreme cu o lună decât s-a convenit cu FMI.
În privinţa listei medicamentelor compensate şi gratuite, ministrul sănătaţii a reafirmat că, în prezent, se pun la punct mecanismele de adăugare a noilor produse medicale, împreună cu Agenţia Naţională a Medicamentului şi CNAS.
Creştere a fondurilor alocate pentru tratamentul pacienţilor cu epilepsie
El a arătat că sunt prioritare medicamentele care nu au altă variantă terapeutică, aşa-numitele medicamente orfane.
După o serie de amânări, lista trebuia să fie publicată la 1 aprilie, însă a fost din nou amânată pe termen nelimitat.
Ea nu a mai fost actualizată de şase ani.
Ministrul sănătăţii a făcut aceste precizări la o conferinţă pe tema epilepsiei, unde a anunţat şi o creştere a fondurilor alocate pentru tratamentul pacienţilor cu epilepsie rezistentă la terapia medicamentoasă.
"Pentru partea microchirurgicală, costul mediu este undeva la 32.500 de lei pe un pacient, iar pentru implant ajunge undeva la peste un miliard, sume evident care nu pot fi acoperite de familie. Vom da mai mult decât dublu, deci vom mări undeva la 4,065 milioane, undeva la o creştere de 60%", a spus Nicolae Bănicioiu.
Neurologii atrag atenţia asupra importanţei controlului complet al crizelor de epilepsie şi precizează că 5% din rata anuală a urgenţelor din camerele de gardă ale spitalelor sunt datorate leziunilor produse de crize epileptice.
În România, potrivit statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii sunt aproximativ 200.000 de pacienţi cu epilepsie, dar medicii cred că numărul acestora se apropie de jumătate de milion.