Noul ministru al sănătății, Ioana Mihăilă
Noul ministru al sănătății, Ioana Mihăilă, își începe mandatul cu mai multe priorităţi.
Articol de Florin Lepădatu, 22 Aprilie 2021, 07:19
Noul ministru al sănătății, Ioana Mihăilă, își începe joi mandatul cu trei priorități, despre care a spus că, alături de combaterea pandemiei, îi vor ghida activitatea la conducerea ministerului.
Atragerea de fonduri pentru reforme și investiții, creșterea accesului la servicii medicale de bază și competență la nivelul conducerilor spitalelor și a Caselor Județene de Sănătate - sunt priorități despre care a vorbit miercuri seară în prima sa conferința de presă de la preluarea mandatului, unde a anunţat și că peste 2,6 miliarde de euro fonduri europene ar urma să fie investiți în modernizarea sistemului de sănătate.
Ioana Mihăilă: Aceste investiții implementate corect pot să facă pentru oameni diferența între viață și moarte, între a primi un tratament adecvat în țară sau a fi nevoiți să meargă în străinătate; am prevăzut investiții de 330 de milioane de euro în asistența prespitalicească, cabinete ale medicilor de familie, ambulatorii, centre comunitare integrate și caravane medicale. Avem nevoie de oameni bine pregătiți în funcții de conducere. Pentru asta vom continua concursurile la Casele Județene de Asigurări de Sănătate; la fel, vom organiza concursuri corecte pentru celelalte funcții de management în sistemul sanitar.
Una dintre primele decizii ale noului ministru ar urma să fie promovarea în următoarea ședință de guvern a unui proiect de ordonanță de urgență prin care să se faciliteze vaccinarea la nivelul cabinetelor medicilor de familie.
Ioana Mihăilă a mai anunțat că pentru a compensa lipsa de personal de la secțiile ATI ar urma să fie permisă și implicarea medicilor din specialități apropiate.
Înainte de ajunge la conducerea Ministerului Sănătății, Ioana Mihăilă a fost secretar de stat în acest minister din partea USR Plus; a coordonat activitățile de gestionare a investițiilor în sistemul medical din fonduri externe și elaborarea componentei privind sănătatea din Planul Național de Redresare și Reziliența.
Are 40 de ani, este medic cu specializarea de endocrinolog şi a administrat o clinică privată în Oradea.
Şi- a început cariera politică în PNL, unde a activat patru ani, dar s-a înscris apoi în Plus imediat ce formațiunea politică s-a înființat, potrivit RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI.