Noul Cod Silvic "nu va opri tăierile ilegale"
Administratorii de terenuri împădurite spun că noile măsuri pentru oprirea furtului de lemn, stipulate în noul nou Cod Silvic, nu vor avea efect.
Articol de Mădălin Iacob, Braşov, 24 Octombrie 2013, 19:36
Administratorii de terenuri împădurite sunt de părere că noile măsuri pentru oprirea furtului de lemn, stipulate în noul nou Cod Silvic, nu vor avea efect.
Ei s-au întâlnit joi cu ministrul delegat pentru ape, păduri şi piscicultură, Lucia Varga, cu care au dezbătut mai multe probleme cu care se confruntă.
Supralegiferarea, supraimpozitarea şi finanţarea slabă din fonduri europene au fost principalele probleme ridicate de administratorii ocolurilor silvice private la întâlnirea cu ministrul delegat pentru ape, păduri şi piscicultură, Lucia Varga.
Întâlnirea a fost prilejuită de noul Cod Silvic, care îşi propune să schimbe radical legea în domeniul silviculturii, a afirmat ministrul Lucia Varga.
"Se va trece la vânzarea lemnului măsurat, şi nu la vânzarea lemnului estimat. A doua măsură importantă este asigurarea pazei pentru micile proprietăţi.
În România există peste 500.000 de hectare de pădure nepăzită; este prima la îndemâna hoţilor. Noi am propus, prin Codul Silvic, ca aceste păduri să fie păzite de Romsilva" a declarat Lucia Varga.
Conform unei estimări a Curţii de Conturi din România, de la începutul anilor '90 s-a furat lemn în valoare de 5 miliarde de euro.
Noua lege speră ca prin schimbarea legislaţiei furtul să fie mult diminuat.
Directorul executiv al asociaţiei administratorilor ocolurilor silvice private Dorel Fechete consideră că măsurile nu o să se rezolve problema furturilor.
"Statul trebuie să-şi asume costurile acestor reforme, costurile privind pădurea, administrarea pădurii, paza pădurii şi să vină în sprijinul proprietarilor.
"Nu se poate să venim numai cu restricţii, cu impuneri, fără să-l sprijinim cu nimic. Partea proastă ce ne doare - că nu o să se rezolve problema furturilor" este de părere Dorel Fechete.
El a explicat că o posibilă rezolvare a problemei furturilor este plata angajaţilor şi sancţionarea "fără nicio ezitare" a celor care nu-şi fac treaba.