Noul Cod silvic în dezbaterea parlamentului
Proiectul noului Cod silvic a intrat de astăzi în dezbaterea comisiilor de specialitate ale Senatului.
Articol de Radio România Actualităţi, 22 Aprilie 2024, 18:57
Proiectul noului Cod silvic a intrat de astăzi în dezbaterea comisiilor de specialitate ale Senatului. Documentul prevede, printre altele, supravegherea video a drumurilor forestiere şi confiscarea mijloacelor de transport ale hoţilor de lemn.
Alexandra Cristea a urmărit dezbaterile de astăzi: ”Discuții maraton în comisiile de specialitate din Senat pe marginea noului Cod silvic. Una dintre principalele modificări agreate de senatori, Ministerul Mediului și reprezentanții Romsilva se referă la introducerea măsurii de confiscare a autovehiculelor care transportă masă lemnoasă ilicit.
Ministrul mediului, Mircea Fechet: ”Dacă rămânem la concluzia pe care o propun în calitate de ministru, respectiv că măsura confiscării este singura care descurajează cu adevărat furtul de masă lemnoasă, să scriem negru pe alb în lege că, dacă te-am prins la furat, se confiscă mașina. Eu cred că un astfel de fenomen nu se poate combate decât cu niște măsuri foarte dure și singura măsură foarte dură pe care o avem la îndemână este această confiscare.”
Mai mult, potrivit unui amendament propus de UDMR, noul Cod silvic ar putea introduce un sistem de puncte de penalizare, similar celui rutier, care să constituie măsuri complementare pentru contravențiile din domeniul silvic.
Senatorul UDMR Tánczos Barna: ”Aceste sancțiuni contravenționale complementare ar putea fi: aplicarea punctelor de penalizare, confiscarea bunurilor destinate săvârșirii contravențiilor și imobilizarea vehiculului și atunci, pentru contravențiile repetate, am putea aplica un sistem de puncte de la 1, 2, 3 și 5. Am propus eu aici 10 puncte de penalizare adunate înseamnă suspendarea accesului în sistem.”
Dezbaterile continuă și mâine în cadrul comisiilor care ar putea întocmi raportul final asupra Codului silvic, votul în plen urmând să aibă loc săptămâna viitoare.”
USR susţine că noul Cod silvic, în forma transmisă de Ministerul Mediului, nu protejează pădurile din România de tăierile ilegale şi va duce la ratarea a mare parte din reformele cerute în PNRR, şi implicit la pierderea a sute de milioane de euro./editor Florin Lepadatu/