Noul Cod Silvic a fost adoptat marți
Noul Cod Silvic a fost adoptat marți cu largă majoritate de Camera Deputaţilor, ca for decizional.
Articol de Radio România Actualităţi, 17 Decembrie 2024, 18:10
Noul Cod Silvic a fost adoptat marți cu largă majoritate de Camera Deputaţilor, ca for decizional. După ce proiectul iniţiat de Guvern a trecut de prima cameră parlamentară sesizată, Senatul, au mai fost adoptate peste 200 de amendamente, iar documentul rezultat marchează un nou început în gestionarea pădurilor din România, notează ministrul mediului, Mircea Fechet, într-o postare în care aminteşte că noul Cod Silvic a fost elaborat cu sprijin din partea experţilor şi al cadrelor universitare de specialitate.
Iulia Gherman cu detalii despre principalele modificări aduse legislaţiei din domeniul silvic: ”Noile măsuri prevăd, între altele, includerea pădurilor în centurile verzi din jurul orașelor, majorarea suprafețelor împădurite, introducerea dreptului de preemțiune și la materii prime de calitate la un preț convenabil pentru producătorii autohtoni de mobilă, obligația organizării de cursuri de formare profesională pentru personalul din domeniul silvic și majorarea cu 25% a salariului de bază pentru angajații Gărzii Forestiere Naționale.
De asemenea, în proiect se prevede supravegherea video a drumurilor forestiere, confiscarea lemnelor furate și a mașinilor folosite pentru transportarea acestora, dar și închisoare de la unu la 5 ani pentru falsificarea datelor informatice de natură silvică. Accesul în pădure pentru drumeții va fi necondiționat.
Apare conceptul de 'insule de îmbătrânire', mecanism prin care suprafețele de pădure de cel puțin 1.000m² cu rol în menținerea biodiversității vor fi protejate de tăieri. Proiectul mai prevede înființarea Registrului Forestier Național, împădurirea și supravegherea de către stat a pădurilor complet tăiate și abandonate, chiar și fără acceptul proprietarului. În plus, proprietarii de firme care exploatează masă lemnoasă și rudele acestora nu pot fi angajați la ocolul silvic.”/editor Florin Lepadatu/