Noul Cod Civil "va duce la scurtarea proceselor"
Premierul Emil Boc a declarat că situaţia din justiţie este încă departe de aşteptările populaţiei şi ale oamenilor de afaceri, care vor termene rezonabile şi mai scurte ale procedurilor judiciare.
Articol de Diana Surdu, 30 Iunie 2011, 18:55
Noul Cod Civil care se va aplica în România din luna octombrie va duce la scurtarea proceselor, în special în cazurile de mare corupţie, dar încă nu suficient - a spus joi premierul Emil Boc, la o dezbatere privind principalele modificări care vor apărea din toamnă.
Şeful executivului a adăugat că situaţia din justiţie este încă departe de aşteptările populaţiei şi ale oamenilor de afaceri, care vor termene rezonabile şi mai scurte ale procedurilor judiciare.
Magistraţii, pe de altă parte, spun că dincolo de beneficiile noului Cod Civil, trebuie ca sistemul să fie bine pregătit până în octombrie şi chiar şi oamenii de rând să fie bine informaţi privind schimbările care vor apărea.
Ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu apreciază că noul Cod Civil este un proiect unificator, deoarece toate partidele parlamentare au fost de acord cu el.
Mai mult, în opinia sa, actul normativ este un proiect naţional.
"Este realmente rezultatul şcolii juridice româneşti.
"Dacă, în ceea ce priveşte celelalte acte normative, mai totdeauna am primit un sprijin oferit cu generozitate din partea partenerilor, în special europeni şi Statele Unite, pentru care mulţumim încă o dată, acest nou Cod Civil este rezultatul gândirii şi muncii, travaliului unei echipe 100% naţionale", a afirmat Cătălin Predoiu.
Modificarea Codului Civil "era necesară"
Preşedintele Uniunii Naţionale a Barourilor din România, avocatul Gheorghe Florea, a declarat că demersul legislativ de modificare a Codului Civil era necesar.
El a precizat că reprezintă 26.000 de avocaţi şi vorbeşte în numele lor atunci când afirmă că noul cod este un instrument care va favoriza în mod decisiv pe termen lung dezvoltarea României, deşi în ultimii ani avocaţii se confruntă cu o situaţie ieşită din comun.
"În ultimii ani, mania legiferării, adeseori animată de grupuri de interese ce au ţinut cu tot dinadinsul să-şi promoveze interesele în normele juridice, a făcut ca labirintul juridic românesc să devină o adevărată cursă de obstacole pentru orice fel de jurist onest", a declarat Gheorghe Florea.
Cu toate aprecierile la adresa noului Cod Civil, data intrării sale în vigoare la 1 octombrie 2011 este considerată nepotrivită de Uniunea Naţional a Judecătorilor din România, potrivit căreia participanţii la actul de justiţie nu au timp să se familiarizeze cu noile prevederi.
Preşedintele CSM, Horaţius Dumbravă, consideră că noile coduri ar trebui să intre în vigoare la cel puţin zece luni de la finalizarea studiilor de impact.
Noul act normativ introduce o serie de noutăţi. O premieră o constuituie desfacerea căsătoriei pe cale administrativă, la Starea Civilă, cât şi la notar.
Perioada separării, ca motiv de divorţ, a fost redusă de la cinci la doi ani.
Altă modificare vizează condiţiile în care se poate realiza prelevarea de organe de la persoanele decedate, respectiv numai cu acordul scris exprimat în timpul vieţii de persoana decedată sau cu acordul scris al rudelor.
Altă modificare importantă este eliminarea suspendării proceselor, atunci când sunt invocate excepţii de neconstituţionalitate.