Noul an şcolar vine cu o premieră pentru unităţile de învăţământ
Noul an şcolar vine cu o premieră pentru unităţile de învăţământ, acestea pot apela la serviciile unui psiholog, clinician sau psihoterapeut.
Articol de Radio România Actualităţi, 30 August 2024, 08:33
Noul an şcolar vine cu o premieră pentru unităţile de învăţământ, acestea pot apela la serviciile unui psiholog, clinician sau psihoterapeut. El va putea face evaluarea afectiv-emoţională şi a personalităţii elevilor şi va putea susţine şedinţe de consiliere vocaţională şi psihologică. Prevederea este inclusă în regulamentul centrelor judeţene de resurse şi asistenţă educaţională şi va intra în vigoare de la 1 septembrie.
Însă, până la psihologi, multe unităţi de învăţământ din ţară ar avea nevoie, în primul rând, de consilieri şcolari, care sunt prea puţini raportat la numărul de elevi, spune directorul Centrului de Resurse şi asistenţă educaţională din Braşov, Daniel Taţa.
Daniel Taţa: ”În momentul de faţă, în judeţul Braşov sunt 110 profesori consilieri şcolari. Nu sunt acoperite de un singur consilier şcolar toate unităţile de învăţământ, motiv pentru care un consilier şcolar deserveşte uneori două, trei, chiar şi patru şcoli, oferind servicii de asistenţă psihopedagogică. În momentul de faţă, un post de consilier şcolar se înormează la 500 de elevi sau 300 de preşcolari. Nevoia este foarte mare. Sunt şcoli unde consilierul şcolar deserveşte 1.000-1.300 de elevi. În acele şcoli ar trebui să avem două posturi de profesor consilier şcolar.”
Directorul mai spune că pentru logopezi, nevoia este şi mai mare, astfel că elevii sunt trecuţi pe liste de aşteptare, transmit Radio România Braşov FM./editor Florin Lepadatu/