Noua listă de medicamente compensate "trebuie urgentată"
Asociaţiile de pacienţi susţin că există persoane care suferă de afecţiuni ce pot fi tratate doar cu medicamente foarte scumpe şi care trebuie să se regăsească pe lista compensate.
Articol de Adriana Turea, 14 Aprilie 2014, 14:23
Reprezentanţii pacienţilor din România pun la punct dosarul cu acuzaţiile la adresa autorităţilor, pentru a declanşa acţiune în instanţă.
Nemulţumirile vizează amânarea fără termen a intrării în vigoare a noii liste de medicamente compensate şi gratuite.
Argumentele organizaţiilor de pacienţi se bazează pe cazuri concrete, persoane care suferă de afecţiuni ce pot fi tratate doar cu medicamente foarte scumpe şi care, în mod normal, ar trebui să se regăsească pe această listă, spune Cezar Irimia, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor Cronici din România.
Cezar Irimia: Chiar în acest moment, sunt cu părinţii unui copil de 9 ani din judeţul Constanţa, care suferă de poliartrită ideopatică juvenilă şi al cărui tratament, al copilaşului acestuia, este pe lista nouă, care nu se mai doreşte reactualizată. Părinţii sunt epuizaţi de atâtea credite pentru cumpărarea tratamentului copilului, iar asociaţia noastră s-a implicat în rezolvarea cel puţin pentru două luni de zile, dar nu ne putem substitui statului, pentru că forţa noastră financiară este minoră.
Reporter: Ce urmează ?
Cezar Irimia: Înainte de 15 mai, înaintea alegerilor europarlamentare, vom declanşa proteste în faţa prefecturilor din ţară, acolo unde avem organizaţii membre, în faţa Guvernului României şi în faţa Parlamentului European. În acelaşi timp, avocatul Alianţei Pacienţilor Cronici din România pregăteşte acţiuni de judecată pentru pacienţii nemulţumiţi că nu au acces la tratament şi cărora li se pune în pericol viaţa. Tot avocatul nostru va iniţia şi o cerere de intrare a României în infringement, la Bruxelles, pentru încălcarea drepturilor pacienţilor.
Medicamente "decontate şi în UE"
De asemenea, Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente solicită autorităţilor să comunice o dată exactă pentru actualizarea listei de medicamente compensate şi gratuite.
Directorul executiv al asociaţiei, Dan Zaharescu, susţine că 80% din noile medicamente care ar trebui să fie compensate, sunt decontate în Uniunea Europeană, şi că nu este necesară o nouă evaluare.
"Nu are ce să aducă în plus faţă de evaluările precedente şi singurul lucru care îl vam genera o nouă evaluare va fi o întârziere semnificativă in ceea ce priveşte accesul pacienţilor la medicamente, întârziere care se adaugă peste cei 6 ani care sunt deja de la ultima actualizare", spune Dan Zaharescu.
Ministrul sănătăţii preciza, săptămâna trecută, că procesul de evaluare a medicamentelor nu a fost transparent.
El a promis că săptămâna aceasta va fi gata noul mecanism de evaluare şi criteriile.
Nicolae Bănicioiu menţiona că unul din criteriile care vor fi luate în calcul este cel bugetar.