Noua listă de medicamente compensate este amânată fără termen
Termenul de 1 aprilie, stabilit iniţial de fostul ministru al sănătăţii, a fost eliminat după ce actualul ministru a cerut o reevaluare a medicamentelor care vor fi subvenţionate.
11 Aprilie 2014, 07:01
Noua listă a medicamentelor compensate şi gratuite este amânată fără termen.
Ministrul sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, spune că în cel mult două săptămâni vor fi elaborate criteriile de selecţie, dar nu a putut anticipa o dată pentru finalizarea listei.
Agenţii şi producătorii de medicamente îi cer de mai mult timp guvernului să o definitiveze.
Termenul de 1 aprilie, stabilit iniţial de fostul ministru al sănătăţii, a fost eliminat după ce actualul ministru a cerut o reevaluare a medicamentelor care urmează să fie subvenţionate.
"Nu poţi să aduci medicamente noi fără a scoate din lista veche, care nu era bună şi care trebuia schimbată, să o aduci în totalitate. Deci, trebuia ca evaluarea să prevadă şi criterii de delistare şi tocmai acest fapt ne propunem să-l avem în vedere. Un criteriu pe care-l va lua în calcul evaluarea va fi şi criteriul bugetar', a spus ministrul sănătăţii.
Declaraţiile au fost făcute la o dezbatere pe tema noii liste de medicamente compensate la care au participat reprezentanţi ai instituţiilor, ai pacienţilor şi ai organizaţiilor profesionale.
3 milioane de pacienţi aşteaptă actualizarea listei cu medicamente
Cei prezenţi au subliniat că există 3 milioane de pacienţi care aşteaptă cu nerăbdare actualizarea listei.
Preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, Marius Savu, a spus că evaluarea acesteia va dura până în toamnă, demersul având la bază criterii comparative între produsele deja existente şi cele ce ar putea fi introduse ca molecule noi.
La rândul său, preşedintele coaliţiei organizaţiilor pacienţilor cu afecţiuni cronice, Radu Gănescu, a atras atenţia că trebuie luată cât mai rapid o decizie, pentru a-i ajuta pe pacienţi.
"În general sunt medicamente la care la ora actuală nu există alternativă, nu au altă posibilitate şi aceşti pacienţi de şase ani de zile aşteaptă, şi mulţi dintre ei nu mai aşteaptă, să aibă acces pentru că din păcate au decedat", a spus Radu Gănescu.
Din 2008, în România pacienţii nu au mai avut acces în regim compensat la tratamente noi.