Noua lege a sănătăţii, în dezbatere publică pe internet
Cele mai importante modificări aduse de noua lege se referă la înfiinţarea caselor de asigurări de sănătate private şi posibilitatea spitalelor de a se organiza ca unităţi cu statut de fundaţie.
Articol de Adriana Turea, 29 Decembrie 2011, 10:32
Proiectul noii legi a sănătăţii, care aduce modificări importante în sistem, este în dezbatere publică pe pagina de internet a ministerului de resort.
Documentul va rămâne pe site-ul instituţiei până la 28 ianuarie.
Proiectul de act normativ propune o serie de modificări legislative semnificative pentru sistemul sanitar, printre care apariţia pe piaţa medicală a caselor de asigurări de sănătate private, care vor înlocui casele de asigurări de sănătate judeţene, şi posibilitatea spitalelor de a se organiza ca unităţi cu statut de fundaţie sau chiar de societate comercială.
Legea privind organizarea şi funcţionarea sistemului de sănătate din România |
Ministrul sănătăţii, Ritli Ladislau, preciza în urmă cu o săptămână, în cadrul unei conferinţe de presă în care a fost prezentată noua lege, că populaţia va plăti acelaşi procent ca şi până acum pentru sănătate.
"Asigurarea obligatorie pentru pachetul de bază se păstrează mai departe sub forma unei asigurări sociale de sănătate, dar, în locul caselor judeţene de asigurări, vor apărea asiguratori privaţi.
"Supravegherea acestor case private de asigurări va fi făcută de Casa Naţională de Asigurări şi de Consiliul de Supraveghere a Asigurărilor. Nu se schimbă beneficiile asiguratului", a declarat Ritli Ladislau.
De asemenea, proiectul de lege creează cadrul legislativ care dă posibilitatea autorităţilor locale de a angaja direct un medic în zonele unde sunt dificultăţi la acordarea de asistenţă medicală.
Noul proiect legislativ mai prevede modificări în ceea ce priveşte utilizarea resurselor care se referă la zona medicamentului, dar şi a calităţii serviciilor medicale, în vederea eficientizării acestor domenii.
În acest sens, se propune crearea unei agenţii pentru informaţii şi calitate în sănătate, ca o structură în coordonarea ministerului sănătăţii.
Termenul limită până la care se pot face propuneri la proiectul de lege este de zece zile, însă documentul va rămâne pe site până pe 28 ianuarie 2012.