Noua lege a jocurilor de noroc „nu rezolvă problema dependenței de păcănele”
Sorin Constantinescu, consultant în domeniul jocurilor de noroc și fost consilier guvernamental, a explicat la Radio România Actualități că actul normativ lasă o mulțime de posibilități pentru jocuri de noroc la sate.
18 Aprilie 2024, 13:54
Reprezentanții operatorilor de jocuri de noroc consideră că noua lege care interzice sălile de jocuri de noroc în localitățile mici nu rezolvă problema dependenței de păcănele. Sorin Constantinescu, consultant în domeniul jocurilor de noroc și fost consilier guvernamental, a explicat la Radio România Actualități că actul normativ lasă o mulțime de posibilități pentru jocuri de noroc la sate.
Sorin Constantinescu: Asta nu rezolvă fenomenul dependenței sau jocului minorilor la aparate, pentru că s-a dezvoltat foarte mult partea de online în ultima vreme, orice copil de 10 ani are un telefon mobil. Sunt foarte multe site-uri nelicențiate în România pe care oamenii pot să joace lejer aceleași păcănele pe care le jucau până acum în baruri. Și, în plus, dacă oamenii din Parlament aveau bune intenții scoteau toate tipurile de jocuri, nu scuteau doar păcănele. Au rămas și pariurile, au rămas și loteriile, adică, sunt o grămadă de posibilități în continuare de a juca jocuri de noroc la țară.
Sorin Constantinescu a mai spus că, de fapt, este o problemă de mentalitate. Românii percep aparatele de păcănele ca pe o sursă de câștig și nu ca pe una de distracție, cum este în alte țări, iar autoritățile nu ar fi făcut nimic pentru a schimba această mentalitate și pentru a reduce dependența de jocurile de noroc, deși au la dispoziție 8 milioane de euro fonduri obținute din taxarea operatorilor de jocuri.
Sorin Constantinescu: Eu am făcut școala în Las Vegas și am stat acolo și vedeam americanii, spuneau: mă duc să cheltui o anumită sumă la cazino; chiar dacă aveau bani în buzat, nu mai scoteau. La noi oamenii merg să câștige. Deci, s-a implementat ideea asta că la aparate te duci să câștigi, nu să te distrezi sau nu să pierzi timp sau nu să ai adrenalină. Şi, atunci, omul mergând acolo să câștige, devine frustrat în momentul când pierde, se împrumută, își mai lasă ceasul pe la cămătari, și intră într-o gaură din care nu mai poate să iasă.
Potrivit datelor oficiale, în România ar fi 100.000 de dependenți de jocuri de noroc, care ar fi și cerut ajutor pentru a scăpa de această patimă, însă numărul lor ar putea fi semnificativ mai mare, dat fiind că în marile orașe sunt numeroase astfel de săli de joc, de multe ori chiar mai multe pe aceeași stradă.