Nouă lege a educaţiei, din 2011
Ministrul educaţiei Daniel Funeriu spune că noua lege a educaţiei va înlocui sistemul de memorare cu cel de însuşire a unor competenţe.
Articol de Ionuţ Dragu, 26 Martie 2010, 15:30
Invitat la România Actualităţi, ministrul educaţiei Daniel Funeriu a afirmat că din anul 2011 ar putea fi aplicată o nouă lege a educaţiei.
Ministrul educaţiei Daniel Funeriu doreşte ca prin noua lege a educaţiei să înlocuiască sistemul de memorare cu cel de însuşire a unor competenţe de învăţare.
Potrivit lui Daniel Funeriu, momentul cel mai propice pentru punerea în practică a proiectului de lege este anul şcolar 2011-2012, pentru formarea profesională a profesorilor dar şi pentru ca schimbările să poată fi efectuate fără probleme majore.
În viziunea ministrului educaţiei, trecerea clasei a 9-a în ciclul gimnazial, "este o măsură fundamentală", din cauza ratei mari de abandon şcolar între sistemul gimnazial şi cel liceal.
Potrivit ministrului educaţiei acest lucru se datorează faptului că "foarte mulţi copii de la ţară nu se mută într-o altă comună pentru a continua liceul".
Potrivit lui Daniel Funeriu prin trecerea clasei a IX-a în ciclul gimnazial se va încerca aducerea învăţământului obligatoriu cât mai aproape de copii.
"Altfel spus, se va permite copilului să termine învăţământul obligatoriu până la vârsta de 16 ani în sânul comunităţii din care face parte", a declarat Daniel Funeriu.
De asemenea, potrivit lui Daniel Funeriu, prin aducerea clasei a IX-a în ciclul gimnazial noua lege va încerca reducerea ratei eşecului şcolar printr-o pregătire mai bună a elevilor pentru a putea duce o viaţă pe propriile picioare, într-o nouă localitate.
Potrivit ministrului educaţiei, "la o vârstă mai înaintată, presiunea din partea familiei de a rămâne acasă şi a nu-şi continua studiile este mult mai mică".
Chiar dacă, potrivit proiectului de lege, evaluarea elevilor de gimnaziu va fi făcută pe baza portofoliilor, în sensul a opt competenţe, ministrului educaţiei a dat asigurări că notele nu vor dispărea din modalităţile de notare ale profesorilor.
Portofoliul educaţional precizat Daniel Funeriu va aduce informaţii suplimentare despre fiecare elev pe lângă nota acordată, astfel încât la finalul studiilor evaluarea acestuia să fie mai cuprinzătoare.
Portofoliul educaţional va fi folosit pentru admiterea în liceu în proporţie de 70%.
Daniel Funeriu a precizat că în viitoarea lege a educaţiei evaluarea de la sfârşitul clasei a IX-a va conţine probe de competenţe cum sunt "competenţele digitale de utilizare a computerului".
Şi examenul de bacalaureat va suporta modificări
Potrivit ministrului, în examenul de bacalaureat modificările vor apărea în conţinutul probelor care se vor da la bacalureat, aplicându-se acelaşi concept ca la trecerea de la gimnaziu la liceu, cu probe transdisciplinare.
Directorii de școli, aleși de profesori, părinți și comunitatea locală
Prin noua lege a educaţiei directorii de şcoli vor fi aleşi de către consiliul de administraţie al şcolii, format din o treime dascăli, o treime părinţi şi o treime membri ai comunităţii locale.
Tot potrivit textului proiectului de lege a educaţiei profesorii din şcoli vor fi angajaţi de către şcoală, iar cadrele didactice deja cuprinse în grila de salarizare vor rămâne în funcţiile deţinute.
Interviul integral cu ministrul educaţiei Daniel Funeriu - aici