Noua impozitare vizează "combaterea evaziunii fiscale"
Premierul Emil Boc a declarat că noua formă de colectare a contribuţiilor vizează "eliminarea" metodelor care folosesc abuziv drepturile de autor. El a dat exemplul ziariştilor.
Articol de Bogdan Mihai, 27 August 2010, 12:33
Premierul Emil Boc a declarat că este dispus să discute cu iniţiatorii unui protest fiscal astfel încât aceştia să înţeleagă faptul că noua formă de colectare a contribuţiilor din drepturile de autor "nu este îndreptată împotriva adevăraţilor creatori".
În acest sens, el a vorbit despre şoferii "plătiţi pe dreptruri de autor", dar şi despre ziariştii care primesc salariul minim pe cartea de muncă şi restul venitului pe drepturi de autor "pe care nu plătesc dări la stat".
"E adevărat că măsura nu este extrem de plăcută pentru cei care până acum utilizau drepturile de autor, de la celebrele exemple de şoferi care nu aveau nicio legătură cu domeniul dar beneficiau de drepturi de autor şi nu plăteau taxele către stat, şi la alte persoane care intrau în această categorie, şi foloseau acest instrument de evaziune.
Acum s-a încercat curmarea acestui abuz", a spus Emil Boc.
Primul ministru a precizat că, din cauza faptului că nu s-au plătit contribuţii la bugetul de stat, guvernul a transferat 3,3 miliarde de euro din fondurile prevăzute iniţial pentru investiţii la bugetul de pensii.
Măsurile guvernamentale vizează "protecţia socială" a jurnaliştilor
În privinţa jurnaliştilor, premierul a precizat că măsurile guvernamentale vizează protecţia socială a acestora, pentru ca, în situaţia în care rămân fără serviciu, să beneficieze de servicii de sănătate şi şomaj la valoarea veniturilor obţinute.
"În cazul jurnaliştilor, ştiu că era următorul exemplu: se plătea de la firmă salariul minim pe economie, 600 de lei, din care plăteai toate contribuţiile - pensie, şomaj şi sănătate - iar pe lângă aceasta se folosea instituţia drepturilor de autor pentru care nu se plătea nimic.
"E, în ultimă instanţă, şi o formă de protecţie a celui în cauză, pentru că un jurnalist, după îşi pierde slujba, nu beneficiază de sprijinul statului din perspectiva sănătăţii, a şomajului, pe măsura muncii pe care a prestat-o şi a veniturilor pe care le-a realizat', a explicat premierul.
Referitor la cozile înregistrate în aceste zile la diverse instituţii ale statului, Emil Boc a susţinut că acestea vor fi eliminate după ce, în septembrie, va fi introdus sistemul de plată online.
"Ceea ce am cerut, în guvern, în urma evaluării pe care am făcut-o, se va realiza până pe 25 septembrie, şi anume informatizarea şi preluarea online a formularelor, astfel încât în România secolului XXI să eliminăm acest fenomen birocratic.
"În acelaşi timp lucrăm la un program de comasare a bazelor de date, astfel încât cetăţenii să completeze cât mai puţine formulare", a arătat Emil Boc.
Obligaţia plăţii contribuţiilor revine angajaţilor
Câteva sute de mii de oameni sunt afectaţi de recentele schimbări ale legislaţiei în domeniu.
5,5% la fondul de sănătate, 10,5% pentru pensii şi 0,5% ajutorul de şomaj, în total 16,5% pe care cei cu venituri obţinute în mod constant din drepturi de autor trebuie să le plătească odată cu depunerea declaraţiilor lunare.
Ordonanţa de urgenţă care reglementa impozitarea veniturilor profesionale, inclusiv cele din drepturi de autor sau realizate de persoane fizice autorizate, prevede că sumele datorate drept contribuţii la sănătate, pensii sau şomaj trebuie achitate de angajatori.
Prin normele de aplicare ale ordonanţei, această obligaţie a revenit angajaţilor.