Noua conducere a Camerei Deputaţilor a fost votată de PSD, ALDE şi UDMR
Conducerea Camerei Deputaţilor este stabilită la începutul fiecărei sesiuni parlamentare, cu excepţia preşedintelui, care este ales pentru întreaga legislatură de patru ani.
Articol de Iulia Gherman, 04 Februarie 2019, 18:39
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, cu voturile date de PSD, ALDE, UDMR şi minorităţi, noua conducere a acestui for legislativ. Forma propusă şi adoptată de plen a fost contestată de PNL, USR şi PMP, care nu au participat la sesiunea de vot.
Liderul grupului PNL din Camera Deputaţilor, Raluca Turcan, a declarat că parlamentarii partidului pe care îl reprezintă nu votează structura de conducere a camerei, pentru că aceasta nu respectă regulamentul şi noua configuraţie determinată de plecarea unor deputaţi din grupul PSD.
Aceeaşi poziţie a fost susţinută şi de parlamentarii USR şi PMP. La aceeaşi şedinţă de plen, condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, deputatul Daniel Constantin a cerut recunoaşterea grupului parlamentar Pro Europa, format din 20 de deputaţi, dintre care 16 au candidat pe listele PSD. Daniel Constantin a declarat că membrii grupului au formulat şi au depus o solicitare în acest sens la Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor şi că această cerere respectă regulamentul.
"Mai mulţi colegi şi-au dat demisia din grupul parlamentar PSD şi au trecut în grupul parlamentar al neafiliaţilor deocamdată. Fac apel la dumneavoastră şi la colegi să respectaţi regulamentul. Regulamentul e foarte clar. Am invocat în cerere scrisă, la care sper că de această dată să ne daţi un răspuns. Vă reamintesc că am mai depus o cerere şi la 1 iunie 2018 şi pe 20 decembrie 2018, la care nu s-a dat nici un fel de răspuns până în acest moment" a declarat Danilel Constantin.
Solicitările au fost respinse de plenul Camerei Deputaţilor.
"Astăzi, când discutăm, colegii noştri sunt în grupul neafiliaţilor, nu au grup parlamentar, prin urmare, nu pot solicita loc în Biroul Permanent. Pe de altă parte, eu nu cred, cu toată bunăvoinţa, că ceea ce susţine doamna Turcan este foarte corect. Dacă scădem neafiliaţii din ponderea parlamentară, aşa cum este normal, ceea ce au semnat liderii de grup, şi anume PSD, minorităţi, UDMR şi ALDE, este exact configuraţia corectă, aşa cum arată astăzi configuraţia parlamentară. PSD şi cu ALDE are de guvernat şi nu o să intre în polemici gratuite cu colegii din opoziţie", susţine Daniel Suciu de la PSD
În noua sesiune parlamentară, în Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, PSD are trei posturi de vicepreşedinţi, un secretar şi doi chestori, PNL, un vicepreşedinte şi un secretar, USR, un post de secretar, UDMR, doi chestori, ALDE, un chestor, iar minorităţile, un post de secretar.