Norul de cenuşă vulcanică traversează nordul României
Premierul Emil Boc dă asigurări că populaţia nu are de suferit din cauza norului de cenuşă vulcanică ce provine din Islanda, chiar dacă spaţiul aerian român este parţial închis.
Articol de Răzvan Stancu, 16 Aprilie 2010, 17:30
Spaţiul aerian din nord-vestul ţării va fi închis de sâmbătă, începând cu ora 00:00, din cauza apropierii de teritoriul României a norului de cenuşă provenit de la vulcanul ce a erupt în sudul Islandei.
Anunţul a fost făcut de premierul Emil Boc după Comitetul pentru situaţii de urgenţă.
În urma deciziei, nu vor fi funcţionale aeroporturile din Oradea, Baia Mare, Satu Mare şi eventual Cluj-Napoca şi Suceava.
Premierul Emil Boc a mai precizat că norul de cenuşă vulcanic va începe să traverseze nordul României sâmbătă la ora 03.00.
Şeful guvernului a mai spus că nu există pericol ca norul de cenuşă să se depună şi că populaţia va fi permanent informată privind evoluţia situaţiei.
El a mai subliniat că nu se impune nicio recomandare specială pentru populaţie.
Secretarul de stat în ministerul Sănătăţii, Adrian Streinu-Cercel, a îndemnat populaţia să nu intre în panică.
"Avem convingerea că acest nor de cenuşă vulcanică nu va ajunge la sol, cel puţin în următoarele 24 de ore. Dacă acest lucru se va întâmpla după 24 de ore, avem măsurile necesare să intervenim la timp.
"În momentul de faţă, nu există niciun fel de risc pentru populaţie, astfel încât lumea trebuie să stea calmă', a spus Streinu-Cercel.
Şi directorul Administraţia Naţională de Meteorologie, Ioan Sandu, a dat asigurări că substanţele din nor nu se vor depune la sol, cu atât mai mult cu cât, în luna aprilie, nu există posibilitatea să apară un nori de tip cumulo-nimbus care să spele norul de cenuşă.
Zeci de curse au fost anulate, majoritatea din Bucureşti, dar şi din Cluj, Timişoara şi Sibiu.
Directorul executiv al Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Aurora Bell, spune că norii de cenuşă vulcanică sunt un real pericol pentru aviaţie, vizibilitatea este redusă, sunt afectate sistemele aeriene de control şi chiar motoarele aparatelor de zbor.