Norme metodologice pentru legea privind diminuarea risipei alimentare
Intrarea în vigoare a legii a fost amânată de mai multe ori în cei aproape trei ani de când a fost adoptată în Parlament.
Articol de Andrei Şerban, 30 Ianuarie 2019, 19:52
Guvernul a adoptat în şedinţa de azi normele metodologice de aplicare a Legii privind diminuarea risipei alimentare, a cărei intrare în vigoare a fost amânată de mai multe ori în cei aproape trei ani de când a fost adoptată în Parlament.
Principalul obiectiv este combaterea risipei, prin încurajarea agenţilor economici de a dona alimente, a explicat purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu.
Nelu Barbu: Operatorii economici donatori vor beneficia de facilităţi fiscale în temeiul Codului Fiscal, prin deducerea cheltuielilor cu alimentele donate, din impozitul pe profit. Transferul alimentelor prin donare se poate face oricând, în ultimele zece zile de valabilitate, până la atingerea datei durabilităţii minimale. Fac excepţie de la donare produsele alimentare perisabile. Pe tot parcursul procesului de donare, sunt şi vor fi verificate şi respectate normele legale în vigoare privind siguranţa şi securitatea alimentară.
În şedinţa de astăzi a Guvernului a mai fost adoptat un Memorandum privind planul de măsuri ce vizează adoptarea monedei euro în 2024; de asemenea, programul de construire a o mie de grădiniţe cu program sportiv, cu un buget multi-anual de 500 de milioane de euro.