Norme de combatere a violenței împotriva femeilor la nivelul întregii UE
În România, conform datelor Inspectoratului General al Poliției, numărul infracțiunilor de violență domestică a crescut cu peste 19.000 de cazuri în ultimii 5 ani.
Articol de Carmen Gavrilă, 13 Iunie 2024, 21:03
Primele norme de combatere a violenței împotriva femeilor la nivelul întregii Uniuni Europene intră în vigoare astăzi. Statele membre, deci și România, trebuie să transpună directiva în legislația națională până în iunie 2027.
Sunt 228 de milioane de femei în Europa, iar una din trei este afectată de violența de gen și violența domestică. Este realitatea de la baza directivei Comisiei Europene.
Executivul comunitar spune că, prin incriminarea anumitor forme de violență împotriva femeilor în întreaga Uniune, inclusiv online, și prin consolidarea accesului victimelor la justiție, la protecție și la sprijin, directiva urmărește să asigure drepturile fundamentale de egalitate de tratament și de nediscriminare între femei și bărbați.
Noile norme interzic mutilarea genitală a femeilor, căsătoriile forțate și cele mai răspândite forme de violență cibernetică, de exemplu partajarea, publicarea fără consimțământ a imaginilor intime inclusiv deepfake-uri, urmărirea cibernetică și hărțuirea cibernetică, inclusiv exhibiționismul cibernetic.
În România, conform datelor Inspectoratului General al Poliției, numărul infracțiunilor de violență domestică a crescut cu peste 19.000 de cazuri în ultimii 5 ani. La fel, este o creștere cu 71% a infracțiunilor de viol, în care agresor este un membru de familie.