Nor roşu deasupra Galaţiului
Agenţia de Protecţia Mediului analizează efectele unui “eveniment de producţie” ce a avut loc ieri pe platforma combinatului ArcelorMittal Galaţi.
Articol de Maria Măndiţă, Galaţi, 22 Septembrie 2016, 10:44
Agenţia de Protecţia Mediului Galaţi analizează în momentul de faţă efectele unui “eveniment de producţie” ce a avut loc, ieri după amiază, pe platforma combinatului ArcelorMittal Galaţi, când, după descărcarea rapidă a unor recipiente cu fontă lichidă, din oraş a putut fi vizibil un nor uriaş, de culoare roşiatică. Norul a fost surprins în fotografii de mai mulţi gălăţeni care au postat apoi imaginile pe o reţea de socializare.
“ArcelorMittal Galati confirmă că fenomenul observat în după amiaza de 21 septembrie provine din procesul de descărcare rapidă a unor oale cu fontă lichidă. Autoritățile de mediu au fost informate despre acest eveniment de producție”, a declarat pentru RRA purtătorul de cuvânt al ArcelorMittal Galaţi, Dorian Dumitrescu. Potrivit specialiştilor din combinat, fonta lichidă, rezultată din producţia furnalelor, este, în mod normal, transportată, în oale, către oţelărie, pentru obţinerea de oţel. Dacă însă oţelăria este supraaglomerată, fonta lichidă este “dată la groapă”, adică deversată, din oale, într-un spaţiu deschis, unde fonta se solidifică, ulterior fiind retopită pentru un alt proces de producţie.
Specialiştii spun că o astfel de procedură nu implică probleme, în mod normal, însă deversarea de ieri după amiază a fost făcută într-un spaţiu deschis, în care se afla multă apă, acumulată ca urmare a ploilor abundente din ultimele două zile. La contactul cu apa, fonta lichidă, cu o temperatură de 1.500-1.700 de grade Celsius, a produs o reacţie, eliberând, cu viteză, în atmosferă, un nor de aburi în care se aflau şi oxizi de fier – cei care au dat culoarea roşiatică a norului.
“Deja am verificat calitatea aerului, la staţia de monitorizare a calităţii aerului din zona industrială a oraşului, iar aceasta nu a fost afectată de ce s-a întâmplat în combinat”, a declarat Mioriţa Arfire, şefa serviciului de monitorizare a aerului din cadrul Agenţiei pentru Protrecţia Mediului Galaţi. “În această dimineaţă am prelevat probe şi de la pulberile care s-au aflat în atmosferă şi potrivit procedurilor, după 48 de ore de analiză în laborator vom fi în măsură să stabilim dacă a avut loc sau nu o poluare cu pulberi”, a mai spus reprezentantul APM Galaţi.
Cât priveşte Garda de Mediu Galaţi, instituţia nu va aplica nici o amendă combinatului, întrucât, potrivit comisarului şef Daniel Mocanu, procedura tehnologică de vărsare a fontei în “groapă” este una frecvent folosită în combinat, fiind inclusă şi în autorizaţia de mediu a ArcelorMittal.