Noile taxe şi impozite, "frână în calea economiei"
Preşedintele Consiliului Fiscal spune că, în lipsa unei creşteri economice şi a productivităţii, guvernul este nevoit să acorde majorări salariale din noi taxe şi impozite.
07 Noiembrie 2013, 14:13
Preţul energiei va creşte, de la 1 ianuarie anul viitor, cu un procent pentru populaţie cu 2% pentru consumatorii industriali.
Ministrul delegat pentru energie, Constantin Niţă, face aceste estimări, din nou, astăzi.
În schimb, a adăugat el la o conferinţă de specialitate, taxa de cogenerare prin care consumatorii susţin financiar producerea de energie verde va scădea cu 10% de la 1 ianuarie şi cu 30% de la 1 iulie anul viitor, ceea ce va duce la scăderea facturilor, transmite Agerpres.
Preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, crede, însă, că efectul noilor taxe şi impozite asupra inflaţiei va fi mult mai important şi că va adăuga circa jumătate de procent la rata inflaţiei şi va anula, spune el, majorările de venituri anunţate.
El a explicat, într-un interviu la Gândul Live, că România nu ar trebui să fie în măsură să acorde majorări salariale, în condiţiile în care acestea nu sunt susţinute de creştere economică.
În lipsa unei creşteri, care înseamnă productivitate, Guvernul e nevoit să acorde majorări salariale din noi taxe şi impozite, a arătat Ionuţ Dumitru, iar acest lucru pune o frână economiei.
Per total, măsurile anunţate de Guvern ar urma să ducă la inflaţie, la creşterea generalizată a preţurilor bunurilor şi serviciilor.
"Dacă nu ai o bază solidă pentru a putea creşte salariile, şi baza solidă înseamnă creşteri de productivitate, în esenţă economia să producă, nu ai o bază solidă pentru creşterile salariale.
"Dacă nu ai o bază solidă pentru creşterile salariale, acea creştere salarială nu poate să însemne decât inflaţie şi, practic, creşterea salarială să fie doar o iluzie", spune Ionuţ Dumitru.
Introducerea unei noi taxe în benzină, "semn al neputinţei de a cheltui bani europeni"
Ionuţ Dumitru declară, în acelaşi interviu, că introducerea unei taxe de 7 cenţi la litrul de combustibil ar fi rezultatul neputinţei de cheltuire a fondurilor europene.
El a arătat că din cele 4,6 miliarde de euro, fonduri europene care puteau fi folosite pentru construcţia de autostrăzi, Românie cheltuise până la sfârşitul lunii trecute doar 19 procente.
În privinţa viitorului impozit pe clădiri speciale, Ionuţ Dumitru apreciază principiul de la care s-a pornit ca fiind unul corect, al eliminării excepţiilor de la taxare, dar arată că detaliile aplicării nu sunt clare şi, deci, impactul asupra încasărilor nu poate fi estimat.
În opinia lui Ionuţ Dumitru, una din principalele probleme ale României este nivelul extrem de ridicat al evaziunii fiscale.