Noi soluţii pentru combaterea etnobotanicelor
Autorităţile caută noi soluţii pentru prevenirea şi combaterea traficului şi consumului de etnobotanice comercializate în magazinele de vise.
14 Februarie 2011, 07:55
Autorităţile caută noi soluţii pentru prevenirea şi combaterea traficului şi consumului de etnobotanice comercializate în magazinele de vise.
Preşedintele executiv al Centrului Internaţional Antidrog şi Pentru Drepturile Omului, din România, Gigel Lazăr, a criticat reacţia lor tardivă şi a arătat că în ultimii trei ani, s-au strâns la bugetul de stat 1,3 miliarde euro din taxa de viciu, dar toţi banii au fost folosiţi în alte proiecte.
Reprezentanţi ai ministerului administraţiei şi internelor, ai ministerului sănătăţii şi ai tuturor instituţiilor cu drept de control în domeniul comabaterii traficului şi consumului de etnobotanice vor elabora marţi, un document menit să asigure o mai bună cooperare la nivel judeţean între toate instituţiile.
"Pentru miercuri ne-am propus să avem deja un material pe care să-l prezentăm în cadrul şedinţei de guvern şi pe care, ulterior, să îl promovăm într-o formă care să interzică aceste fenomene" a declarat Traian Igaş.
La rândul său, ministrul sănătăţii, Cseke Attila, a declarat că orice iniţiativă legislativă în vederea diminuării şi eliminării consumului de etnobotanice ar putea avea drept model legislaţia poloneză în domeniu, acceptată de Uniunea Europeană.
"Este un act normativ pe care îl avem şi noi în vedere, pentru a putea fi transpus şi această reglementare, după câte ştiu eu, a fost acceptată de Comisia Europeană" a declarat Cseke Attila.
Ministrul sănătăţii, Cseke Attlia, a mai precizat că la această dată există o listă cu 43 de plante etnobotanice interzise, cu efecte psihotrope, şi, că, până la această dată, nu au fost raportate cazuri de deces.
În 10 februarie 2010, guvernul a emis o ordonanţă de urgenţă prin care a interzis comercializarea a 36 de substanţe cu efecte psihotrope, însă tinerii au continuat să ajungă în număr mare la spital în stare gravă, în urma consumului de etnobotanice.
Medicii spun că în ultimul timp s-a înregistrat şi o scădere a vârstei consumatorilor.
Miting împotriva etnobotanicelor
Radiodifuziunea Română se alătură campaniei "Iubim Viaţa" care vizează combaterea consumului de droguri.
Postul public de radio susţine, de câteva luni, interzicerea consumului de etnobotanice, dorind să ajute la conştientizarea pericolului la care se expun consumatorii.
Jurnaliştii de la posturile Radio România Actualităţi şi Bucureşti FM vor participa la mitingul de protest care va avea loc începând cu ora 13:00, în Piaţa Victoriei din capitală.
Prin acest miting ei vor să atragă atenţia asupra cotelor alarmante la care a ajuns consumul de substanţe cu efect psihotrop în România.