Noi reguli pentru asigurarea locuinţei de la 1 septembrie
Proprietarii de locuinţe vor putea încheia asigurare facultativă doar pentru sumele echivalente diferenţei dintre cuantumul asigurării obligatorii şi valoarea totală a locuinţei.
Articol de Răzvan Stancu, 31 August 2012, 16:38
De la 1 septembrie, toate societăţile de asigurare autorizate de către Comisia de supraveghere a asigurărilor să subscrie riscuri de catastrofă naturală vor putea încheia asigurări facultative pentru locuinţe doar pentru sume care depăşesc cele acoperite prin poliţa obligatorie pentru locuinţe, respectiv 10 mii de euro sau 20 de mii de euro, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Catrinel Frâncu.
Cei care vor dori să-şi asigure locuinţele pentru întreaga valoare, vor fi nevoiţi să plătească şi o poliţă facultativă, a explicat pentru Radio România Catrinel Frâncu.
"Poliţele facultative care au fost încheiate anterior datei de 1 septembrie se vor derula fără nicio modificare, până la expirarea acestora.
"Ulterior, proprietarii aflaţi în astfel de situaţii vor trebui să-şi asigure locuinţele în primul rând pentru riscurile şi sumele asigurate prevăzute în Legea 260, prin încheierea unei poliţe obligatorii", a afirmat Catrinel Frâncu.
Purtătorul de cuvânt al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor a explicat că poliţa facultativă acoperă diferenţa între suma asigurată obligatoriu şi valoarea totală pe care o doreşte asigurată proprietarul.
"Deci pentru primii 10, respectiv 20 de mii, trebuie încheiată o poliţă obligatorie. Valoarea rămasă poate fi asigurată printr-o poliţă facultativă, dar opţional, deci cine doreşte. Să luăm un exemplu.
"Dacă avem o casă de 60 de mii de euro, după 1 septembrie trebuie să-i facem o poliţă obligatorie pentru o valoare de 10 mii, respectiv 20 de mii de euro, iar diferenţa rămasă poate fi asigurată printr-o poliţă facultativă", a declarat Catrinel Frâncu.
Poliţa obligatorie costă anual 10 euro sau 20 de euro (în funcţie de materialul de construcţie al locuinţei) pentru sume asigurate de 10.000 euro, respectiv 20.000 de euro.
Asigurarea obligatorie a locuinţelor protejează împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor, alte riscuri suplimentare putând fi asigurate de la 1 septembrie printr-o poliţă facultativă.