Noi medicamente incluse pe listele de compensate
Pacienţii din România vor beneficia de noi medicamente incluse pe listele de compensate şi gratuite, spune secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Nelu Tătaru.
Articol de Florin Lepădatu, 15 Ianuarie 2020, 08:59
Pacienţii din România vor beneficia de noi medicamente incluse pe listele de compensate şi gratuite, spune secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Nelu Tătaru.
Potrivit acestuia, tratamentele vor fi disponibile din al doilea semestru al anului.
În prezent, actualizarea listei de medicamente compensate este în dezbatere publică pe site-ul Ministerul Sănătăţii.
Conform unei noi Hotărâri de Guvern, pe listă ar urma să se găsească medicamente noi pentru afecţiuni precum diabet, tumori endocrine, boli inflamatorii şi oncologice.
Reporter Adriana Turea: "Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Nelu Tătaru a precizat că lista medicamentelor care urmează să fie compensate rămâne deschisă.
Nelu Tătaru: "Ultima modificare a aceste liste am dat-o în 10,14 zile, după ce vine şi răspunsul de la comisii în care să dăm acestei hotărâre de guvern.
Comisiile trebuie să ne dea nota finală şi partea tehnică din Minister, Agenţia Naţională a Medicamentului."
"Pentru listă aveţi un termen, dar pentru protocoalele terapeutice, pentru medicamente aveţi?"
Nelu Tătaru: "Primul trimestru, să putem face aceste protocoale."
Reporter: "Practic, din al doilea trimestru, medicamentele vor fi disponibile."
"Da."
Reprezentanţii producătorilor de medicamente generice susţin că îşi doresc să intre medicamente inovative pe listele compensate şi gratuite, în acelaşi timp cu plafonarea taxei clawback.
Directorul executiv al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România, Valentina Băicuianu: "Susţinem compensarea medicamentelor inovative.
Pacienţii români au nevoie de aceste medicamente, aşa cum au nevoie şi de medicamente generice şi biosimilare.
Este nevoie, însă, ca această compensare a medicamentelor inovative care au fost aprobate cumva să nu mai fie finanţate din clawback, pentru că noi, producătorii de medicamente generice, cofinanţăm inovaţia."
De asemenea, directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, Dan Zaharescu, spune că o măsură ar putea fi crearea cadrului legislativ pentru ca actualizarea listei de medicamente compensate şi gratuite să se facă regulat, trimestrial sau semestrial, dar să existe o predictibilitate pentru a nu mai fi întârzieri atât de mari, cum s-au observat în ultimii ani."