Noi locuri de muncă pentru clujeni
Clujul are una din cele mai mici rate ale şomajului, sub 4% şi oferă tot mai multe posibilităţi de angajare, inclusiv pentru cei cu studii superioare.
16 Martie 2012, 15:07
Clujul pare să depăşească şocul plecării Nokia, resimţit în ultimele luni pe piaţa muncii şi deja cu una din cele mai mici rate ale şomajului din ţară, sub 4%, oferă tot mai multe posibilităţi de angajare, inclusiv pentru cei cu studii superioare.
Mari firme din România, Germania, Olanda ori SUA au anunţat că vor angaja în acest an circa 1000 de ingineri.
Aceştia vor fi implicaţi în proiecte care vizează mari jucători de pe piaţa mondială, de la companii aeriene la bănci aflate în top 10 în lume.
Inginerii software români sunt apreciaţi pentru că sunt creativi şi pentru că se implică în rezolvarea probelemelor care apar - spune fondatorul uneia dintre companiile importante din domeniul informaticii, Cornelius Brodi.
"În momentul în care proiectul ajunge la o cotitură neprevăzută, voi lua măsurile ca acea cotitură să fie rezolvată. Nu voi aştepta, nu voi cere sfaturi. Sigur că mă voi consulta în echipă. Dacă decizia se află la nivelul meu, o voi lua, lucru care pe client îl va face extrem de fericit, pentru că vede că proiectul se mişcă înainte. Sigur, se validează lucrurile cu clientul, clientul este menţinut în bucla de decizie", spune Cornelius Brodi.
Compania acestuia are în plan să angajeze 100 de noi ingineri.
O altă companie care produce şi GPS-uri plănuieşte angajarea a circa 80 de informaticieni.
O altă companie clujeană care a angajat anul trecut circa 170 de oameni doreşte ca în acest an să mai recruteze câteva zeci de specialişti în domeniul software.
De asemenea, o companie olandeză scoate la concurs până la 200 de noi posturi, însă cel mai mare val de angajări va fi făcut de un concern american care doreşte să-şi asigure serviciile a circa 800 de ingineri.
Aceste anunţuri reprezintă un semnal foarte puternic de încredere în economia clujeană - spune Rada Morar, de la revista "Transilvania Business", spune Rada Morar.
"Evident, un semn bun. Înseamnă că se mişcă ceva. Înseamnă că economia merge înainte şi asta nu poate fi decât bine pentru toţi.
Inginerii clujeni nu sunt vizaţi doar de companiile de software, ci şi de cele care fac producţie de utilaje.
În Apahida, două noi fabrici de echipamente şi utilaje din inox, precum şi de ambalaje pentru industria alimentară, vor începe să producă chiar din această lună.
De asemenea, în acest ar urma să-şi înceapă producţia şi marii jucători care vor investi împreună peste 100 de milioane de euro în parcul industrial din comuna Jucu, unde compania Nokia şi-a închis fabrica de telefoane mobile la finalul anului trecut.
Este vorba de companiile Bosch şi DeLonghi, care vor avea în final câteva mii de noi angajaţi.