Noi discuţii despre modificarea Codului Fiscal
Articol de Iulian Olescu, 12 Iulie 2022, 13:23
Sunt anunţate noi discuţii, la Ministerul de Finanţe, despre modificarea Codului Fiscal. Reprezentanţii mediului de afaceri şi ai sindicatelor speră să obţină măsuri mai blânde şi amânarea cu şase luni a unora dintre schimbările fiscale propuse de minister.
Şi-au prezentat nemulţumirile şi obiecţiile încă de ieri, la o întâlnire cu premierul Nicolae Ciucă. Reprezentații mediului de afaceri, ai sindicatelor și ai autorităților locale nu sunt mulțumiți de mai multe dintre modificările pe care Guvernul vrea să le aducă Codului Fiscal. În cadrul discuțiilor pe care le-au avut ieri, la Palatul Victoria, ei au solicitat, printre altele, amânarea până la începutul lui 2023 a aplicării măsurilor ce ar urma să intră în vigoare de la 1 august, conform proiectului de act normativ propus de executiv.
Astfel, patronatele doresc ca în domeniul HoReCa, firmele să poată alege între impozitul specific și cel pe cifra de afaceri, iar creșterea accizei la alcool să se facă de la 1 ianuarie 2023 sau în etape, dacă amânarea până anul viitor nu este posibilă.
Pe de altă parte, patronatele din construcții nu sunt de acord cu scăderea de la 30.000 la 10.000 de lei a salariului pentru care se acordă facilități fiscale și propun varianta de 15.000 de lei. Nici măsura care prevede că angajații cu contracte part-time să plătească contribuțiile la stat la nivelul salariului minim pe economie nu este agreată de mediul de afaceri.
La rândul lor, sindicatele au criticat sistemul de deductibilități, pentru că angajații cu salariul brut mai mare ar putea să încaseze net mai puțini bani decât colegii lor cu salarii brute mai reduse. În sfârșit, reprezentanții autorităților locale critică intenția de a se calcula impozitul pe clădiri pe baza valorilor din grilele notariale, susținând că în acest mod, primăriile vor avea mai puțini bani la bugetele locale.