Noi condiţii pentru ultima tranşă de la FMI
Acordarea următoarei tranşe este condiţionată şi de plata datoriilor statului, mai vechi de trei luni, după ce anterior reprezentanţii FMI au cerut şi modificarea ordonanţei din domeniul creditelor bancare.
29 Octombrie 2010, 19:24
Delegaţia Fondului Monetar Internaţional, aflată la Bucureşti în misiune de evaluare a derulării acordului de finanţare cu România, a stabilit o nouă condiţie pentru acordarea viitoarei tranşe a împrumutului.
Surse apropiate negocierilor au anunţat că FMI a condiţionat acordarea următoarei tranşe de bani şi de plata arieratelor, adică a datoriilor statului mai vechi de trei luni.
Declaraţia vine după ce restanţele la sănătate au crescut cu încă un miliard de lei din septembrie, de când a fost făcută ultima evaluare de către Fondul Monetar Internaţional.
Aceieaşi situaţie este întâlnită şi în domeniul transporturilor, la alte proiecte de infrastructură, mai ales ale autorităţilor locale.
Andreea Vass, consilier al primului-ministru, a declarat că, împreună cu primul-ministru, a hotărât să nu facă declaraţii până luni, când se estimează că se va încheia misiunea FMI în România.
Analistul Răzvan Voican spune că amânarea următoarei tranşe de la FMI nu ar avea un efect negativ direct pentru România, pentru că Banca Naţională are destui bani în rezerva valutară.
Răzvan Voican a precizat însă că neacordarea tranşei "ar da un semnal negativ pe pieţele internaţionale de capital, ar putea apărea un nou episod de depreciere a leului şi de asemenea ar putea însemna o scumpire în general a finanţelor pentru România".
Una dintre condiţii vizează modificarea ordonanţei de urgenţă din domeniul creditelor bancare
Şeful delegaţiei FMI, Jeffrey Franks, a declarat că acordarea următoarei tranşe de bani este condiţionată şi de modificarea unei ordonanţe în domeniul creditelor bancare.
Jeffrey Franks a precizat că aplicarea ordonanţei de urgenţă 50 privind creditele pentru populaţie în forma actuală ar provoca pierderi de sute de milioane de euro băncilor.
Fondul a avertizat guvernul că va depăşi ţinta de deficit bugetar stabilită pentru anul viitor dacă va introduce pachetul de măsuri care vizează scăderea cotei unice şi a cotei de asigurări sociale şi majorarea salariului minim peste 700 de lei.
De asemenea, FMI a cerut un program clar de priorităţi pentru investiţii, în special în transport şi în sănătate.
Cu alte cuvinte, menţinerea ţintei de deficit bugetar la 4,4% din produsul intern brut în 2011 este clar o altă precondiţie la acordarea următoarei tranşe din împrumut.
Delegaţia FMI mai are programate discuţii vineri seara cu premierul Emil Boc şi sâmbătă dimineaţă cu preşedintele Traian Băsescu.