Noaptea Muzeelor
Peste o sută de muzee şi instituţii de cultură din toată ţara au fost deschise de Noaptea Muzeelor, iar intrarea a fost liberă.
Articol de Radiojurnal, 19 Mai 2019, 08:55
Peste o sută de muzee şi instituţii de cultură din toată ţara au fost deschise de Noaptea Muzeelor, iar intrarea a fost liberă.
Este pentru cea de-a 15-a oară când acest eveniment este organizat în România.
În capitală, la Muzeul Antipa, vizitatorii au putut participa la activităţi de colectare a insectelor nocturne şi de interceptare a liliecilor din curtea instituţiei.
La Braşov, a fost cuprinsă, în premieră, în acest proiect şi Strada Sforii, una dintre cele mai înguste din Europa. Evenimente speciale au avut loc şi la Slatina, de unde relatează corespondenta Radio România Actualităţi, Laura Stoican.
Reporter: O inedită expoziție de obiecte traforate în lemn i-a așteptat pe iubitorii de frumos la muzeu.
Romeo Popa, autorul expoziției: Sunt făcute lucrări proprii executate într-un singur model. Depinde de complexitate, sunt mai multe procese de lucru. Asta înseamnă copiere, găurire, decupare, șlfuire, lăcuire.
Claudia Balaş, șefa secției de etnografie din cadrul Muzeului Județean Olt: Este o expoziție inedită pentru publicul slătinean. Obiectele care sunt expuse sunt lucrate în tehnica traforajului de către un slătinean. În obiectele pe care noi le avem expuse aici se poate identifica și stilul Bizantin. Predomină în lucrările realizate de către domnul Romeo Popa motivele vegetale redate realist, păsările, grifonii chiar, specifice clasicismului german târziu. Arta populară din județul Olt cunoaște și ea această tehnică de lucru, traforajul, întrucât îl găsim la decorarea caselor, cu precădere în nordul județului. Arhitectura specifică nordului județului are frontispiciul la casă, lucrat în tehnica traforajului. Chiar pălimarii de la prispă sunt lucrați în această tehnică.
Reporter: Pentru delectarea publicului a avut loc și un atelier de arheologie experimentală, o demonstrație privind tehnicile de modelare și decorare a vaselor ceramice.
Lucian Druță, arheolog: Încercăm să recreem modul cum erau făcute vasele în preistorie.
Reporter: Descrieţi-mi cel puțin ce faceți acolo?
Lucian Druță: Aici trasez un decor pe un vas, utilizând un simplu băț cu un decor geometric și mai apoi elevii îl vor continua, astfel încât să arate foarte asemănător cu ce avem descoperit în săpăturile arheologice.