Nivelurile de emisii electromagnetice sunt sub limitele maxime admise
ANCOM: Nivelurile de emisii electromagnetice sunt mult sub limitele maxime admise de legislaţie.
Articol de Radu Dobriţoiu, 20 Martie 2019, 13:50
Măsurătorile privind intensitatea câmpului electromagnetic, determinată de multiple surse de emisii radio, nu arată depăşiri ale limitelor admise de legislaţia naţională, se arată într-un comunicat al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).
În prezent, Autoritatea monitorizează permanent intensitatea câmpului electromagnetic prin intermediul a 100 de senzori ficşi de monitorizare de bandă largă amplasaţi în Bucureşti şi în alte 62 de oraşe din ţară, ce sunt plasaţi în exterior, în spaţiile publice în vecinătatea cărora există multiple surse de emisii radio.
Potrivit sursei citate, suplimentar faţă de monitorizarea permanentă a câmpului electromagnetic prin senzori ficşi, conform planului anual de măsurători, Autoritatea realizează şi măsurători cu echipamente mobile. Pentru fiecare dintre aceste măsurători realizate cu echipamente mobile sunt precizate locul, perioada şi nivelul de expunere exprimat în procente faţă de nivelul de referinţă. Rezultatele măsurătorilor efectuate până în prezent arată că nu există depăşiri ale limitelor admise de legislaţie. Atât măsurătorile cu senzori ficşi, cât şi cele cu echipamente mobile sunt realizate exclusiv în spaţiul public. Cei care doresc să realizeze acest tip de măsurători în alte locuri decât spaţiul public (în apartamente, sedii de companii, spaţii private etc) se pot adresa entităţilor private care realizează astfel de măsurători la cerere, contra cost.
'Senzorii funcţionează permanent, transmiţând măsurătorile către platforma www.monitor-emf.ro, o dată la 24 de ore. Rezultatele acestor măsurători sunt puse la dispoziţia celor interesaţi pe platforma electronică, sub formă de hartă care oferă şi detalii cu privire la locul, perioada şi nivelul măsurat al intensităţii câmpului electromagnetic, nivel exprimat în valoare absolută, dar şi în procente faţă de nivelurile reglementate maxim permise. Măsurătorile sunt realizate de către ANCOM respectând recomandările europene în domeniu, iar rezultatele obţinute până în prezent arată că nivelurile de emisie se situează mult sub limitele maxime admise de legislaţie', se menţionează în comunicatul ANCOM.
În România, expunerea la câmp electromagnetic este reglementată prin lege, conform practicilor adoptate şi în Uniunea Europeană şi are la bază Recomandarea 1999/519/EC privind limitarea expunerii populaţiei generale la câmpuri electromagnetice (de la 0 Hz până la 300 GHz), document de referinţă pentru toate statele membre ale UE, avizat de Comisia internaţională de protecţie la radiaţii neionizante (ICNIRP).
În acest context, instituţiile aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii, precum Institutul Naţional de Sănătate Publică, sunt entităţile în măsură să interpreteze din perspectiva sănătăţii publice rezultatele buletinelor ANCOM de măsurători ale câmpului electromagnetic.
Din luna ianuarie 2018 şi până în prezent, arbitrul pieţei telecom a primit peste 60 de sesizări cu privire la expunerea la câmpul electromagnetic. Acolo unde au existat solicitări de măsurare a nivelului de câmp electromagnetic, acestea au fost incluse în planul anului următor, cu menţiunea că măsurătorile se efectuează exclusiv în spaţiul public.