Nivelul precar de trai "duce la creşterea numărului de diabetici"
Medicii recomandă bolnavilor de diabet o alimentaţie corectă şi un regim de viaţă sănătos, dar unii românii bolnavi se plâng că nu şi le pot asigura cu banii puţini pe care îi au.
Articol de Alina Darie, Vaslui, 07 Aprilie 2015, 20:06
De Ziua Mondială a Sănătăţii, în judeţul Vaslui, unul dintre cele mai sărace judeţe ale ţării, se raportează creşterea numărului de îmbolnăviri de diabet, din cauza nivelului precar de trai al populaţiei.
În timp ce medicii recomandă o alimentaţie corectă şi un regim de viaţă sănătos, pacienţii se plâng că nu şi le pot asigura cu banii puţini pe care îi au.
Diabetul este afecţiunea cu care din ce în ce mai mulţi vasluieni se confruntă, numărul celor aflaţi în diferite stadii de boală fiind aproape 20.000 la nivel de judeţ.
Nivelul scăzut de trai, spun specialiştii, determină această creştere a numărului de îmbolnăviri, în medie câte 800-900 de cazuri noi anual.
Problemele cotidiene, dar, mai ales, alimentaţia nesătoasă duc la asemenea statistici.
"La neajunsuri de zi cu zi, poate nu dai importanţă, dar se spune că declanşează mai multe boli mai grave în organismul omului şi este foarte periculos".
Reporter: Odată pus acest diagnostic, respectarea unui regim alimentar strict devine o condiţie esenţială. Numai că la venituri lunare de câteva sute de lei, fie ele pensii sau salarii, vasluienii nu au cum să menţină un regim alimentar corespunzător.
-Ce mai cumpăr, mazăre şi păstăi. Ce mai cumpăr, câte /.../. Nu ai bani, nu ai cum să trăieşti.
Reporter: Medicii îşi menţin recomandările ferme în privinţa regimului alimentar.
Adrian Grom, medic: Este o problemă cu respectarea regimului alimentar. Medicamentele au exact acest scop, de a regla cantitatea de glucide care intră în organism, astfel încât organismul să le poată prelucra. În momentul în care depăşim, prin nerespectarea regimului, aportul de elemente nutritive care nu ar trebui să intre lucrurile pot degenera.