Nivelul de radioactivitate din România "nu este periculos"
Nivelul de iod radioactiv descoperit de cercetătorii români în probele de apă şi de lapte este extrem de mic. Guvernul va analiza într-o şedinţă rapoartele instituţiilor de resort.
Articol de Paul Poteraşi, 12 Aprilie 2011, 19:12
Nivelul de radioactivitate măsurat în ultima perioadă de cercetărorii de la Institutul de Fizică Atomică de la Măgurele nu reprezintă un pericol pentru populaţie, dă asigurări directorul instituţiei, Nicolae Zamfir.
El atrage atenţia, însă, asupra faptului că o posibilă viitoare explozie a depozitului de combustibil nuclear uzat de la Centrala de la Fukushima ar determina o creştere a radioactivităţii şi în ţara noastră.
"Un grup de cercetători de la noi au făcut aceste măsurători în probe de apă şi de lapte şi au detectat acolo urme de radioactivitate.
"Aceste probe de radioactivitate sunt extrem de mici încât nu implică absolut niciun pericol pentru populaţie", a spus Nicolae Zamfir.
Directorul instituţiei, Nicolae Zamfir, a declarat pentru Radio România, însă, că o posibilă explozie a depozitului de combustibil nuclear uzat de la Centrala de la Fukushima ar determina o creştere a radioactivităţii în ţara noastră.
Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare, la rândul ei, a publicat într-un raport că emisiile radioactive de la centrala Fukushima, din Japonia, nu prezintă risc radiologic pentru România, iar analiza Centralei de la Cernavodă a dovedit că este mai sigură decât cea niponă.
Reprezentanţii comisiei au mai raportat că cea mai importantă contaminare s-a produs în perioada 20-24 martie, însă ultimele date indică o scădere a ratei de depunere a substanţelor radioactive.
Specialiştii Institutului Naţional pentru Sănătate Publică au anunţat, marţi după-amiază, că nivelul de iod radioactiv măsurat recent nu reprezintă un pericol pentru populaţie.
Anterior, Agenţia pentru Protecţia Mediului şi cercetătorii de la Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleră "Horia Hulubei" au semnalat prezenţa iodului radioactiv în apa de ploaie şi laptele de oaie în zona Slănic Prahova.
Guvernul va analiza raportul
Guvernul va analiza miercuri raportul care indică existenţa iodului radioactiv în apa de ploaie şi laptele de oaie.
Premierul Emil Boc a declarat, marţi, la Comana, în judeţul Giurgiu, că a cerut toate datele necesare din partea instituţiilor de resort, iar concluziile studiului vor fi discutate în şedinţa executivului.
"În şedinţa de guvern, voi avea această analiză, pentru că trebuie să mi se prezinte toate datele oficiale de către instituţiile de resort", a afirmat Emil Boc.
La rândul său, ministrul agriculturii, Valeriu Tabără, a precizat că vor fi refăcute anumite analize, întrucât există posibilitatea ca iodul care a fost găsit în lapte să nu fie neapărat radioactiv.
"Elementul este folosit şi ca dezinfectant de crescătorii de animale", a adăugat Valeriu Tabără.
Ministrul agriculturii a explicat, însă, că în situaţia în care analizele vor releva că iodul este într-adevăr radioactiv, trebuie identificată sursa lui şi cantitatea.
"Întotdeauna, se refac probe, mai ales cele de senbilitate, şi ar fi o foarte mare greşeală să nu se refac. Eu vin din cercetare, totdeauna, un rezultat pe care l-ai obţinut trebuie să se repete prin analizele pe care le faci.
"La această dată, mi se pare că ne-am avântat prea mult, o să vedem, după reanalizare, dacă este real sau nu real iodul radioactiv", a declarat Valeriu Tabăra.
Agenţiei pentru Securitate Nucleară şi Industrială din Japonia a ridicat gradul de gravitate al crizei nucleare de la centrala Fukushima Daiichi de la nivelul 5 la 7, acelaşi înregistrat de catastrofa nucleară de la Cernobâl, din 1986.
Autorităţile nipone spun că nivelul reflectă severitatea iniţială a crizei, şi nu situaţia actuală, întrucât cantitatea de radiaţii ar fi scăzut considerabil.