Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Nivelul de protecție optim al vaccinului, „la o lună de la prima doză”

"Apel matinal" - Interviu cu colonel doctor Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19.

Nivelul de protecție optim al vaccinului, „la o lună de la prima doză”
Prima persoană din România vaccinată anti-COVID este o asistentă medicală de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş". Foto: captură video (www.facebook.com/RO-Vaccinare)

Articol de Cătălin Cîrnu, 28 Decembrie 2020, 09:02

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că următoarea tranșă de vaccinuri anti-COVID va întârzia. Un pic. Potrivit informațiilor inițiale, o tranșă de 150.000 de doze trebuia să ajungă astăzi în țară, însă, în noile condiții, vaccinul ar putea sosi mâine sau chiar miercuri.

Ieri, însă, a început oficial campania de vaccinare în România, prima etapă fiind la Institutul Național de Boli Infecțioase "Profesor doctor Matei Balș" din Capitală, acolo unde s-a vaccinat și primul român, o asistentă pe numele său Mihaela Anghel.

Acțiunile, mai apoi, au continuat la doar câteva minute la nivel național, iar invitatul "Apelului Matinal" este astăzi colonel doctor Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 la nivel național. Din câte cunoaștem, aproximativ 1.000 de persoane s-au vaccinat ieri. Au existat ceva efecte secundare pentru vreuna dintre aceste persoane?
Valeriu Gheorghiţă: Nu au fost raportate reacţii adverse de către niciuna dintre persoanele vaccinate în cursul zilei de ieri, ceea ce cred că este un lucru cât se poate de bun. Activitatea de vaccinare a decurs în condiții normale, ceea ce am şi dorit încă de la început și am transmis acest lucru de mai multe ori. Mesajul nostru final rămâne acela de normalitate şi de desfăşurare a unui act medical, până la urmă, într-un cadru normal, într-un cadru favorabil.

Realizator: Când vor sosi noile doze de vaccin?
Valeriu Gheorghiţă: Din ceea ce am fost anunţaţi de către compania Pfizer, următoarele doze ar trebui să sosească pe 29 și pe 30, separat pentru cele șase centre de stocare de la nivel regional din România, adică pe 29 pentru București, Timișoara, Cluj şi pentru 30 este programată livrarea pentru celelalte patru centre regionale: Iași, Constanța, Craiova și Brașov.

Realizator: Campania de vaccinare a debutat cu zece spitale. Cum va continua ea?
Valeriu Gheorghiţă: Există o prioritizare, dacă vreți - impropriu spus prioritizare - a spitalelor, a unităților medicale. În momentul de faţă, practic având în vedere că necesarul teoretic de vaccinuri este suficient pentru a începe distribuirea în toate cele 370 de centre de vaccinare înfiinţate în unităţi medicale adresate personalului medical şi social, probabil că îl vom distribui încă de la început în toate aceste centre de vaccinare în baza necesarului pe care îl vom primi de la Direcţiile de Sănătăte Publică judeţene.

Realizator: Au venit foarte multe reacții, nu după vaccin, ci din partea ascultătorilor noștri. O să încerc să fiu cât mai scurt, dar, apropo de momentele de ieri pe care le- am văzut cu toții, de ce este recomandată purtarea măștii de protecție și după vaccinare?

Valeriu Gheorghiţă: În primul rând, trebuie să înţelegem că după efectuarea primei doze răspunsul imun începe să crească și să devină protector după circa două săptămâni, după circa 14 zile şi el devine maxim, practic, beneficiile devin maxime atunci când trece încă o săptămână de la cea de-a doua doză. Practic, noi avem un nivel de protecție optim la o lună de la prima doză efectuată. Ceea ce știm la momentul actual este rata de eficacitate de peste 90-95% în ceea ce priveşte prevenirea îmbolnăvirii, adică boala simptomatică, boala în care un pacient face simptome. Încă nu avem un răspuns foarte clar medical legat de nivelul de protecție față de infecția asimptomatică, însă din ceea ce estimăm, la acest moment, foarte probabil că riscul de infecție asimptomatică scade și, de asemenea, în consecință, riscul de transmitere de la o persoană la alta scade, şi aici mă refer la persoanele vaccinate. Din acest punct de vedere sunt date care urmează să fie transmise din studiile care, în momentul de faţă, analizează aceste obiective secundare.

Realizator. Apropo de persoanele care au trecut deja prin această boală, COVID-19, ele mai trebuie să se vaccineze?
Valeriu Gheorghiţă: Da, trebuie să se vaccineze. Aici există un interval de timp de circa 3 luni estimat în care, după cum ştim, se pare că răspunsul imun după infecția naturală scade foarte mult și atunci persoana aia este la risc să se reinfecteze. De altfel, au fost și raportate din ce în ce mai multe situații în care persoane care au făcut un prim episod au făcut și un al doilea episod de îmbolnăvire. Ceea ce noi recomandăm, în baza, sigur, indicaţiilor medicale şi a recomandărilor experţilor de la nivel internaţional, nu există o contraindicaţie, în primul rând, de vaccinare la persoanele care au trecut prin boală, în al doilea rând, vaccinarea la aceste persoane nu face altceva decât să crească răspunsul imun. Practic, este ca un booster, ca un stimul al răspunsului imun şi atunci acest lucru crează, conferă un nivel de protecție ridicat. De asemenea, trebuie să luăm în calcul că atunci când a trecut cel puţin o lună de la episodul de infecție ne putem gândi să ne vaccinăm.

Realizator: Persoanele care au boli autoimune se pot vaccina?
Valeriu Gheorghiţă: Se pot vaccina persoanele care au boli autoimune, aici trebuie să plecăm de la ideea că o persoană cu boli autoimune, în general urmează tratamente imunosupresoare, adică tratamente care scad imunitatea, iar din acest punct de vedere nu vorbim de contraindicații, ci vorbim de faptul că este posibil ca răspunsul imun după vaccin să nu fie unul atât de bun comparativ cu o persoană care nu urmează un tratament imunosupresor. Deci nu vorbim de o contraindicație, ci vorbim de nivelul de protecție pe care îl poate oferi un vaccin la un pacient care are imunitatea scăzută prin boală sau prin tratamente.

Realizator: Aminteați ceva ca mai devreme că... Vă rog...
Valeriu Gheorghiță: Aș mai vrea să adaug, dacă se poate, ceva, această regulă este valabilă pentru orice tip de vaccin și nu este nimic particular pentru vaccinarea împotriva COVID-19.

Realizator: Aminteați ceva mai devreme că urmează noi studii clinice, absolut normal, pentru că și perioada a fost una destul de scurtă...
Valeriu Gheorghiță: Să nu încurcăm lucrurile. Este vorba de urmărirea celorlalte obiective din studiile clinice în baza cărora au fost autorizate aceste tipuri de vaccinuri. Fiecare studiu care este un studiu de fază 3, adică de preaprobare, pentru orice tip de medicament, are mai multe obiective. Are un obiectiv principal- este cel în baza căruia s-au ținut autorizarea condiționată de punere pe piață, prin care s-a certificat practic profilul de siguranță de calitate și de eficacitate față de îmbolnăvirea asimptomatică, repet. Dar sunt alte obiective care necesită analiză pentru că nu a trecut suficient timp și vă dau exemplu...

Realizator: Exact la acesta mă refeream la imunitate.
Valeriu Gheorghiță: Întrebarea legată de cât durează imunitatea.

Realizator: Exact.
Valeriu Gheorghiță: Din acest punct de vedere vom afla cu siguranță acest răspuns, în momentul de față avem date la trei luni care ne arată că răspunsul imun în anticorpi este stabil, deci probabil că nivelul de protecție se va menține pe o perioadă mai lungă de timp, vom afla în dinamica aceste date, pentru că este clar că nici nu le avem toate, la acest moment.

Realizator: În ultimele zile a răzbătut noua veste, cum ca au părut mutații, specialiștii spun că sunt absolut normale, vaccinul este eficient împotriva tuturor tulpinelor de SARS-CoV-2?
Valeriu Gheorghiță: Aceste mutații la care dumneavoastră faceți referire sunt într-adevăr, sunt normale în procesul de evoluție al oricărei infecții care cunoaște o asemenea amploare. Practic, având în vedere că virusul pe măsură ce se multiplică, are erori de copiere și întotdeauna va genera niște particule virale parțial diferite de particula inițială, de particula mamă să zic așa. Vestea bună este că aceste mutații sunt minore și nu sunt mutații care scapă de la acoperirea vaccinală. Dar din păcate am văzut că se asociază cu o creștere a riscului de transmitere de la o persoană la alta, ceea ce înseamnă că trebuie în continuare să respectăm măsurile de prevenție și să avem grijă de sănătatea noastră.

Realizator: Cei care s-au vaccinat antigripal, la începutul iernii, să spunem, se pot vaccina și împotriva COVID-19?
Valeriu Gheorghiță: Cu siguranță da. Există singura recomandare e să avem o lună distanță între aceste două vaccinuri.

Realizator: Ce le transmiteți persoanelor care au ezitări, mai ales că sunt foarte multe turbulențe, cel puțin pe social media, în privința eficienței acestui vaccin?
Valeriu Gheorghiță: Eu cred că medicina trebuie înțeleasă prin prisma dovezilor și ori de câte ori vorbim de un act medical, trebuie să ne uităm la dovezile științifice și să evităm speculațiile pe această temă. Având în vedere cat avem date cât se poate de clare, de eficacitate, de peste 95%, acest lucru cred că nu mai poate să fie contestat în ceea ce privește eficiența, eficacitatea, cum vreți dumneavoastră să-i spuneți, deși nu este același lucru. Din acest punct de vedere, cred și realmente este absolut legitimă orice ezitare, orice întrebare, orice amânare, dacă vreţi, însă cred că toate aceste lucruri pot să fie diminuate printr-o informare corectă, printr-o comunicare, prin acțiuni de comunicare care să fie până la urmă generate de experţii medicali, de profesioniștii din domeniul domeniul sănătății, care sunt cei mai în măsură să ofere aceste informaţii. Si, de asemenea, să ştiţi că și dumneavoastră, mass-media, aveți un rol important în informarea corectă a tuturor persoanelor, prin prezentarea unor date care sunt validate științific și să evităm transmiterea unor informații pentru care nu sunt suficiente dovezi.

Realizator: În presa internațională se vorbește deja de posibila apariție a vaccinurilor false. Ce credeți?
Valeriu Gheorghiță: Este un aspect care să știți că a fost semnalat încă de prin luna martie-aprilie, în care se încerca comercializarea pe diverse site-uri, nu România, vorbim de ţări asiatice în general, am observat, în care erau cumva comercializate sau se încerca comercializarea acestor vaccinuri ca fiind benefice pentru COVID-19. Sigur că este un aspect pe care autoritățile îl iau în calcul şi să limiteze aceste fenomen. Ceea ce trebuie să atragem atenția și să subliniem, cel puțin pentru populația României, este faptul că vaccinarea în România este gratuită, deci nu trebuie să cumpărăm de nicăieri acest tip de vaccin, trebuie să ne informăm corect vizavi de momentul în care decidem să ne vaccinăm, trebuie să înţelegem că vaccinarea este voluntară și nu este obligatorie. Deci toate aceste lucruri sunt sigure, sunt certe, deci nu nu trebuie să încercăm să ne facem rost de pe internet, pentru că riscăm, așa cum dvs aţi subliniat foarte bine, să cumpărăm ceva ce nu e conform sau care ne poate pune sănătatea în pericol.

Realizator: Trebuie să ne asigurăm că toate informațiile sunt corecte, asta vom face, dar, apropo de discuția pe care o purtăm, aminteaţi mai devreme că trebuie să mergem pe mâna profesioniștilor din domeniul medical. Nu intrăm în polemică apropo de cei care - atenție! -, medici fiind, sunt împotriva vaccinării. De ce credeți că apar asemenea reacții?
Valeriu Gheorghiță: Noi împărtășim fiecare opinie, nu înseamnă că trebuie să fim neapărat de acord cu aceste opinii, cred că și personalul medical are fiecare specialitatea şi expertiza lui. Cred că aici ar trebui să vorbească mai mult poate cei care au nivel suficient de expertiză în acest domeniu şi..., sigur, până la urmă, orice medic, orice profesionist din domeniul sănătății trebuie să participe, în măsura în care doreşte acest lucru, la promovarea sănătăţii publice și la procesul până la urmă de educație medicală a populației, începând de la rețeaua primară de medicină de familie şi continuând cu celelalte specialități, de boli infecţioase, de epidemiologie, specialităţi care prin natura lor au acest rol şi de transmitere a măsurilor de prevenire a transmiterii de la o persoană la alta.

Etichete : (ii) vaccin campanie
Alegeri prezidențiale: Peste 2.000 de români aflaţi în străinătate au votat deja
România 22 Noiembrie 2024, 13:25

Alegeri prezidențiale: Peste 2.000 de români aflaţi în străinătate au votat deja

Cele mai multe secții din diaspora sunt în Italia, aproape 160.

Alegeri prezidențiale: Peste 2.000 de români aflaţi în străinătate au votat deja
Primul episod de iarnă afectează mai mai mult de jumătate din ţară
România 22 Noiembrie 2024, 13:13

Primul episod de iarnă afectează mai mai mult de jumătate din ţară

Primul episod de iarnă afectează serios mai mai mult de jumătate din ţară. La această oră, secţia de pompieri din Sebeş...

Primul episod de iarnă afectează mai mai mult de jumătate din ţară
VIDEO: Premierii României și Ungariei, declarații comune de presă
România 22 Noiembrie 2024, 13:00

VIDEO: Premierii României și Ungariei, declarații comune de presă

Declarații comune de presă susținute la Budapesta de premierul României, Marcel Ciolacu, și de prim-ministrul Ungariei,...

VIDEO: Premierii României și Ungariei, declarații comune de presă
România 22 Noiembrie 2024, 12:52

Manevrele în porturile maritime sunt suspendate din cauza vântului puternic

Manevrele în porturile maritime Midia, Constanţa şi Mangalia au fost suspendate din cauza vântului puternic....

Manevrele în porturile maritime sunt suspendate din cauza vântului puternic
Restricţiile în PTF Sighetu Marmaţiei, prelungite cu 35 de zile
România 22 Noiembrie 2024, 12:32

Restricţiile în PTF Sighetu Marmaţiei, prelungite cu 35 de zile

Restricţiile pentru lucrările de reparaţii la podul ce leagă România de Ucraina de la Sighetu Marmaţiei au început în 9...

Restricţiile în PTF Sighetu Marmaţiei, prelungite cu 35 de zile
Primul episod de iarnă afectează serios traficul rutier în ţară #updates
România 22 Noiembrie 2024, 10:52

Primul episod de iarnă afectează serios traficul rutier în ţară #updates

ACTUALIZARE: Manevrele în porturile maritime Midia, Constanţa şi Mangalia au fost suspendate din cauza vântului puternic.

Primul episod de iarnă afectează serios traficul rutier în ţară #updates
Două inele medievale au fost găsite într-o pădure din județul Mureş
România 22 Noiembrie 2024, 10:01

Două inele medievale au fost găsite într-o pădure din județul Mureş

Inelele au o vechime de peste 400 de ani şi conţin inscripţii care permit identificarea mediului de unde au provenit. Lângă...

Două inele medievale au fost găsite într-o pădure din județul Mureş
Mai multe tronsoane de drum au fost închise din cauza viscolului
România 22 Noiembrie 2024, 09:59

Mai multe tronsoane de drum au fost închise din cauza viscolului

Șoferii sunt sfătuiți să iasă de pe autostradă, pe la Cisnădie, și să folosească DN 1.

Mai multe tronsoane de drum au fost închise din cauza viscolului