Ninsori, viscol şi polei în weekend
Peste 70 de trenuri sunt anulate, 25 de drumuri naţionale şi autostrăzile A1 şi A2 sunt închise, din cauza viscolului şi a zăpezii. Codul galben de ninsori, viscol şi polei, valabil până duminică seara.
Articol de Ioana Dogaru, 03 Februarie 2012, 19:32
Informaţii în timp real privind desfăşurarea traficului puteţi găsi aici.
În toată ţara este în vigoare o avertizare cu cod galben de ninsori, viscol şi polei, valabilă până duminică seara.
Traficul rutier se desfăşoară extrem de greu, în coloană, pe centura Bucureştiului din cauza numărului mare de tiruri care tranzitează Capitala, informează Centrul Infotrafic al Poliţiei Române.
Peste 70 de trenuri sunt anulate, 25 de drumuri naţionale şi autostrăzile A1 şi A2 sunt închise, din cauza viscolului şi a zăpezii, dar traficul aerian se desfăşoară fără probleme deosebite.
Meteorologii spun că stratul de zăpadă nu va depăşi 30 de centimetri, însă va avea loc un fenomen mai puţin obişnuit, cel de ploaie îngheţată, care va îngreuna circulaţia rutieră.
Vântul va sufla cu viteze mai mari în sud şi în sud-est, unde rafalele vor depăşi 50 - 60 kilometri pe oră, iar la munte va sufla tare, cu peste 90 kilometri pe oră, viscolind sau spulberând zăpada.
Sâmbată dimineaţă, local în regiunile sudice şi centrale precipitaţiile vor fi şi sub forma de ploaie sau lapoviţă şi frecvent se va depune polei.
Autorităţile le recomandă şoferilor să NU plece la drum, decât dacă este strict necesar, iar în acest caz maşina trebuie să fie echipată corespunzător, cu cauciucuri de iarnă, lopată, nisip şi lanţuri.
Comandamentul Central de Iarnă, reunit, vineri, la prânz, a dat asigurări că autorităţile sunt pregătite să intervină în situaţii de urgenţă.
Din cauza frigului, 24 de persoane au decedat.
Ministerul Sănătăţii recomandă să evităm expunerea la frig în această perioadă.
Autorităţile au anunţat că deocamdată nu sunt probleme în furnizarea către populaţie a gazelor naturale şi a curentului electric.
Mini-vacanţă pentru şcolari
Peste 2.300 de elevi din judeţul Vaslui nu au făcut cursuri, vineri, din cauza frigului din sălile de clasă sau a defecţiunilor apărute la microbuzele şcolare ca urmare a gerului, numărul elevilor care nu au venit la şcoală sau care au fost trimişi acasă dublându-se într-o singură zi, informează Mediafax.
Un număr de 14 unităţi de învăţământ vasluiene din mediul rural au fost închise, vineri, de autorităţi, după ce elevii fie nu au putut ajunge la şcoală din cauza defecţiunilor la microbuzele şcolare sau a drumurilor înzăpezite, fie au fost trimişi acasă ca urmare a frigului din sălile de clasă.
Potrivit unei situaţii centralizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Vaslui, 2.348 de elevi din peste 30 de localităţi nu au participat la cursuri, cei mai mulţi fiind elevi de ciclu gimnazial care fac naveta zilnic la şcolile din centru de comună.
Inspectoratele Şcolare trebuie să acorde prioritate siguranţei elevilor şi cadrelor didactice în deciziile care privesc continuarea sau suspendarea cursurilor - susţin reprezentanţii ministerului educaţiei, referindu-se la condiţiile meteo nefavorabile.
Un număr de 180 de unităţi şcolare din toată ţara şi-au suspendat cursurile, din cauza vremii.
Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Constanţa, la nivelul judeţului şi-au suspendat activitatea cinci unităţi de învăţământ cu personalitate juridică din localităţile Negru Vodă, Limanu, Cerchezu, Albeşti şi Dumbrăveni şi structurile lor."
Cu tot cu structurile aflate în subordinea acestora, au fost afectate 28 de unităţi: 11 şcoli şi 17 grădiniţe" - a declarat purtătorul de cuvânt al ISJ, prof. Maria Moga.
În cele 30 de şcoli din Suceava, închise încă de joi, şi vineri cursurile au fost suspendate, potrivit corespondentei RRA, Mihaela Buculei.
Această măsură a fost luată pentru evitarea deplasării elevilor spre şi dinspre şcoală, cele mai multe şcoli fiind din mediul rural.
Continuă acţiunea de depistare şi ajutorare a persoanelor fără adăpost, în ultimele zile zeci de oameni ai străzii fiind duşi în unităţile special amenajate.
O parte dintre aceştia au avut nevoie de îngrijiri medicale şi au fost internaţi în spital.
La nivelul prefecturii şi al primăriilor din judeţ au fost instituite servicii de permanenţă pentru a se putea interveni în caz de necesitate.