Ninsoarea şi viscolul afectează sudul ţării
Şapte judeţe "sunt închise", iar condiţiile meteo se înrăutăţesc în alte trei, respectiv în Ilfov, Giurgiu şi Teleorman, a declarat, luni seara, ministrul demisionar al transporturilor Anca Boagiu.
Articol de Ioana Dogaru, 06 Februarie 2012, 17:06
Duminică seara a fost instituit codul portocaliu, pentru 19 judeţe din sudul şi sud-estul ţării, iar restul teritoriului se află sub cod galben.
Până miercuri dimineaţă, va ninge viscolit, iar vântul va sufla cu putere.
Potrivit meteorologilor, până marţi se vor înregistra intensificări progresive ale vântului, astfel încât trebuie evitate zonele pietonale unde se află arbori bătrâni, uscaţi sau încărcaţi cu zăpadă şi gheaţă, care pot să cadă şi să producă pagube sau victime.
Potrivit meteorologilor, până miercuri, la ora 10:00, va ninge viscolit în sudul Moldovei, Dobrogea, Muntenia şi Oltenia, viteza vântului va depăşi la rafală 70-80 kilometri pe oră, iar vizibilitatea va scădea sub 50 metri.
Şapte judeţe sunt închise, iar condiţiile meteo se înrăutăţesc în alte trei, respectiv în Ilfov, Giurgiu şi Teleorman, a declarat, luni seara, ministrul transporturilor, Anca Boagiu.
Boagiu a adăugat că i-au fost semnalate probleme cu aprovizionarea cu pâine şi lapte în Ialomiţa şi Călăraşi, dar că acestea sunt în curs de remediere.
Ministrul transporturilor a menţionat că 7% din trenuri au fost anulate, iar zece au întârzieri semnificative.
În privinţa transportului naval, Anca Boagiu a spus că acestea s-au stabilizat pe Dunăre, dar că porturile Midia şi Mangalia sunt în continuare închise.
Traficul naval este restricţionat în Portul Constanţa, doar navele maritime având acces.
A2 Bucureşti - Feteşti şi 42 de drumuri naţionale sunt închise, luni seară, din cauza ninsorii abundente şi a viscolului, potrivit CNADNR.
Pe A2 Feteşti - Cernavodă şi pe 19 drumuri naţionale, traficul rutier este îngreunat.
Cursurile vor fi suspendate, marţi şi miercuri, în toate unităţile de învăţământ din 11 judeţe şi municipiul Bucureşti, a declarat, pentru Mediafax, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.
Acesta a precizat că este vorba despre unităţile de învăţământ din Botoşani, Iaşi, Vaslui, Vrancea, Buzău, Brăila, Tulcea, Ialomiţa, Călăraşi, Olt, Ilfov şi municipiul Bucureşti.
Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti luase iniţial măsura de suspendare a cursurilor pentru zilele de 6 şi 7 februarie 2012 în toate unităţile de învăţământ preuniversitar din municipiul Bucureşti.
"Nu sunt probleme speciale în şcoli, dar că trebuie curăţate căile de acces spre unităţile de învăţământ", a declarat Inspectorul general şcolar al Capitalei, Cristian Alexandrescu.
Ministerul Educaţiei a anunţat anterior că luni sunt suspendate cursurile în 2.667 de unităţi de învăţământ, în judeţele Vrancea, Olt şi Ialomiţa sunt închise toate şcolile, iar în Iaşi, Botoşani şi Galaţi sunt închise toate şcolile din mediul rural.
De asemenea, Ministerul Educaţiei a solicitat inspectorilor şcolari generali să ia toate măsurile care se impun pentru siguranţa şi confortul elevilor, părinţilor şi cadrelor didactice.
Zăpadă de peste 1,5 metri în Vrancea
O situaţie foarte dificilă din cauza condiţiilor meteorologice se înregistrează în judeţul Vrancea, a afirmat luni, într-o conferinţă de presă, Mihai Capră, secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI).
Acesta a precizat că zăpada depăşeşte un metru şi jumătate în Vrancea.
"Evident că acolo unde e vânturată şi troienită poate depăşi trei metri. Din păcate, ninge în continuare şi vom avea solicitări la Ministerul Transporturilor să ne asigure utilaje, freze, pentru a putea interveni nu numai pe drumuri naţionale, ci chiar şi pentru a asigura alimentarea cu provizii a localităţilor şi, evident, urgenţa numărul unu - urgenţele medicale", a spus Mihai Capră.
Acesta a menţionat că şi partea de sud a judeţului Buzău este afectată de vreme.
"De asemenea, partea de sud a judeţului Buzău este afectată foarte serios Ialomiţa, parţial Călăraşiul şi, aşa cum vă spuneam, frontul atmosferic se deplasează spre vest. Ceilalţi prefecţi sunt în poziţii şi în funcţie de evoluţia vremii vor intra în dispozitiv. La ora 18,00 vom avea o videoconferinţă cu prefecţii, pentru a vedea exact care este situaţia, pentru că ştiţi din atenţionare că punctul maxim prognozat de ANM era astăzi după-amiază", a declarat secretarul de stat.
Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a declarat că sunt în misiune trei elicoptere ale Ministerului Administraţiei şi Internelor care funcţionează cu echipaje SMURD.
Victimele frigului
Raed Arafat a amintit că cinci persoane şi-au pierdut viaţa în ultimele 24 de ore din cauza hipotermiei: în judeţele Bihor, Botoşani, două persoane în judeţul Timiş, una în judeţul Vâlcea.
Acesta a precizat că numărul total al deceselor din cauza vremii se ridică la 39.
Analiza celor 39 de decese înregistrate din 24 ianuarie până în prezent indică faptul că trei nu au fost cauzate de frig (hipotermie), iar 27 din cele 36 de victime care au murit din cauza gerului s-au produs în afara domiciliului, în spaţii deschise, a spus subsecretarul de stat în MS, Raed Arafat.
"Ministrul Sănătăţii a făcut analiza cauzelor celor 39 de decese înregistrate în aceste ultime săptămâni cu temperaturi scăzute. Astfel, din cele 39 de decese, trei nu au fost prin hipotermie", a precizat Raed Arafat.
Din totalul celor 36 de decese cauzate de frig, 27 au avut loc în afara domiciului, în spaţii deschise, respectiv străzi, magazii.
Restul de nouă decese s-au produs în spaţii închise, locuinţe fără încălzire, a precizat subsecretarul de stat.
Probleme în trafic
Toate drumurile naţionale din şapte judeţe sunt închise circulaţiei.
"Toată reţeaua de drumrui naţionale din judeţele Galaţi, Brăila, Ialomiţa, Vrancea, Buzău, Călăraşi şi Tulcea a fost închisă. De asemenea, nu este permisă circulaţia pe DN 2, DN 3, şi DN 4, de la ieşirea din Bucureşti, pe raza judeţului Ilfov către judeţele Ialomiţa şi Călăraşi.
Circulaţia este întreruptă din cauza condiţiilor meteo nefavorabile pe multe drumuri din Moldova", a declarat de la Centrul Infotrafic al Poliţiei Române, inspectorul Adrian Creangă.
1.300 de solicitări la serviciul de ambulanţă din Bucureşti
În capitală, Serviciul de Ambulanţă primeşte aproape 1300 de solicitări pe zi, iar tot mai mulţi oameni au ajuns în spital cu fracturi sau traumatisme din cauza carosabilului alunecos.
Meteorologii atrag atenţia că vârful codului portocaliu de ninsori şi viscol va fi atins de luni seara până marţi seara.
La nivel european, valul de frig a ucis până acum cel puţin 300 de oameni, sunt numeroase regiuni afectate de ninsori, iar transporturile au fost sever perturbate.